Cultură

Tudor Grosu: „Avem un folclor bogat, pe care trebuie să-l promovăm în lumea întreagă”

A absolvit școala de opt ani din satul natal, zece clase în satul Țareuca, apoi – Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu” (1979). A activat în calitate de profesor asociat al aceluiași institut, crainic la Radioul Național, director al Casei orășenești de cultură din Chișinău, director al Teatrului-studio „Guguță” din cadrul Uniunii Teatrale din Moldova, mai apoi al Teatrului municipal „Guguță” din capitală. În 1994 s-a stabilit cu traiul la București. De mai bine de zece ani activează în Italia și este președinte al Asociației culturale „Mihai Eminescu” din orașul Reggio Emilia. Este un promotor al culturii din Basarabia în spațiul românesc și european.

Prof. dr. Tudor Grosu, unul dintre întemeietorii Teatrului municipal „Guguță”, instituție care, ieri, a împlinit două decenii de la înființare, este un nume de referință în cercetarea științifică a teatrului românesc și european de animație. În 1998, în cadrul Academiei Naționale de Teatru și Film din București, și-a susținut teza de doctorat cu tema „Teoria și Estetica Teatrului de Animație”, devenind astfel primul doctor în arte în spațiul românesc care abordează teatrul de animație sub unghiul de reflecție teoretic și estetic. A elaborat și publicat în R. Moldova și Italia peste 100 de articole, referate și comunicări științifice, a ținut peste 50 de cursuri și prelegeri de teoria și estetica teatrului în România, Italia, Franța, Germania, Ucraina.

E de remarcat faptul că prof. dr. Tudor Grosu este membru în juriul unor importante festivaluri de teatru de animație din R. Moldova, România, Rusia, Italia și din alte țări. În calitate de președinte al Asociației culturale „Mihai Eminescu” din Reggio Emilia, a organizat mai multe turnee ale artiștilor noștri în Italia, pentru a evolua în fața diasporei românești.

Duminică, în cadrul manifestărilor culturale consacrate celor 20 de ani ai Teatrului municipal „Guguță”, în incinta instituției, prof. dr. Tudor Grosu a organizat seara de creație „Doină, dor și omenie”, prilejuită de aniversarea a 55-a de la naștere și a 35 de ani de activitate artistică. Pe scenă au evoluat interpreții Iulian Caranfil, Maria Mocanu, Savelie Cojocaru, Nicolae Paliț, actorul Andrei Sochircă, Ansamblul artistic de dans sportiv și modern „Alternativa” (conducător artistic – Victoria Basiul), Ansamblul de cântece și dansuri populare „Struguraș” din Ungheni, în frunte cu prim-maestrul de balet Nina Pricladov, Ansamblul folcloric „Haiducii” din Rezina, condus de Ion Frunză, și alte colective artistice. De asemenea, au luat cuvântul scriitorii Ion Cuzuioc, Renata Verejanu, Vasile Căpățână ș.a.

„Dorul de neamul nostru românesc îmi este foarte scump. Tocmai de aceea am organizat acest spectacol aici, acasă, ca să adun mai multă lume bună. Avem un folclor bogat, pe care trebuie să-l promovăm în continuare în lumea întreagă”, ne-a spus prof. dr. Tudor Grosu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *