Ultima oră

Turcia – prietenă cu Iranul. Occidentul e îngrijorat

Vorbind în cadrul forumului turco-arab, Erdogan amintea de investiţii franceze în Siria şi alte state arabe, adăugând: "dar când vine vorba de Turcia să investească în statele araba sau viceversa, o propagandă murdară încearcă să împiedice acest proces."

"Cei care spun că Turcia s-a rupt de Occident sunt intermediarii unei propagande rău-intenţionate".

"Suntem deschişi spre toate părţile din lume. Nu suntem deschişi spre una şi închişi spre alta."

Mulţi din Turcia şi din Occident sunt preocupaţi că singurul membru musulman al NATO se îndepărtează, numind criza puternică cu Israel pentru raidul său asupra vaselor umanitare şi votul cu "nu" pentru rezoluţia Consiliului de Securitate contra Iranului privind programul său nuclear.

Guvernul islamist al lui Erdogan a căutat un rol mai puternic pentru Turcia în Orientul Mijlociu, îmbunătăţind relaţiile cu statele musulmane, printre care şi Siria şi Iran, foşti duşmani.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates declara, miercuri, că refuzul Uniunii Europene de a oferi Turciei un proces de aderare rapid a provocat în parte schimbarea în politică externă a Ankarei şi deteriorarea relaţiilor sale cu Israel.

"Cred că trebuie să ne gândim îndelung şi bine de ce s-au schimbat politicile Turciei şi la ce am putea face să ke contracarăm şi să facem mai puternice legăturile cu Occidentul ," arăta Gates.

Ministrul italian de externe, Franco Frattini, arăta că este de acord cu Gates, cerând UE să accelereze negocierile de aderare cu Turcia.

Negocierile pentru aderarea Turciei au fost suspendate, Franţa şi Germania opunându-se acestui proces.

Sursa: Antena3 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *