Actualitate

Turcia propune o cooperare cu Rusia în lupta împotriva grupării Stat Islamic

„Vom coopera cu toți cei care se opun Statului Islamic. Încă de la bun început ducem această luptă și am deschis baza de la Incirlik pentru cei care doresc să ia parte în mod activ la ea. De ce nu am putea coopera în același mod cu Rusia? Statul Islamic este inamicul nostru al tuturor și trebuie să luptăm cu el”, a declarat Çavusoglu într-un interviu pentru postul de televiziune TRT, citat de agenția rusă de presă.

În același interviu el a subliniat importanța punerii în aplicare a unui mecanism pentru prevenirea oricăror incidente nedorite cu Rusia și a indicat că a discutat această temă vinerea trecută, la Soci, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Deoarece declarațiile lui Cavusoglu au fost interpretate de presa rusă drept o ofertă a Ankarei făcută Moscovei de a folosi baza aeriană de la Incirlik, șeful diplomației turce a revenit cu precizări și a spus că nu a sugerat că Turcia va pune dispoziția Rusiei această bază. Întrebat de ziariști dacă a spus că avioane ruse vor putea folosi baza de la Incirlik, Cavusoglu a declarat: ‘Nu am făcut un astfel de comentariu. Am spus că am putea coopera cu oricine în lupta împotriva ISIS. Am spus că am putea coopera cu Rusia în perioada următoare pentru a lupta împotriva Daesh. Nu am făcut niciun fel de comentariu referitor la sosirea avioanelor ruse la baza aeriană de la Incirlik’.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de TASS, că ‘nu există deocamdată negocieri oficiale cu Turcia pentru accesul Rusiei la baza de la Incirlik, iar Moscova analizează din punct de vedere politic și militar informațiile primite prin intermediul mass-media’. "Noi am aflat din presă de această declarație. Desigur, aceasta este o declarație importantă, urmează să fie analizată în mod corespunzător, atât din punct de vedere politic, cât și militar", a spus Peskov, într-o intervenție făcută înainte ca ministrul Çavusoglu să revină cu precizări.

‘Staționarea de avioane rusești la baza din Incirlik este puțin probabilă pentru că adevărații ei "stăpâni" nu sunt turcii, ci americanii. În plus, Rusia utilizează baza Hmeimim din Siria în operațiunile sale împotriva Statului Islamic’, a declarat generalul în rezervă Evgheni Bujinski, fost șef al Direcției tratate internaționale din Ministerul Apărării rus. "O propunere foarte exotică, deoarece Incirlik este o bază americană, deși este pe teritoriul turc. Este o idee puțin realizabilă", a afirmat acesta.

Relațiile dintre Moscova și Ankara s-au ameliorat după ce președintele Recep Tayyip Erdogan, în mesajul său către Vladimir Putin, la 27 iunie, a exprimat regrete pentru doborârea unui avion rus de tip Su-24 de către aviația turcă, în noiembrie 2015, și condoleanțe pentru decesul pilotului. După o convorbire telefonică cu Erdogan, liderul rus a semnat un decret privind ridicarea măsurilor speciale care fuseseră impuse Turciei după doborârea bombardierului Su-24. 

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *