Actualitate

Tvircun si Cozma – sefi la Academie

Fostii ministri comunisti au inceput sa se adune la Academia de Stiinte. Din 3 februarie, ex-ministrul Educatiei Victor ?vircun este directorul Institutului de Integrare Europeana si Stiinte Politice, reorganizat in ajun. Cateva luni mai tarziu ?vircun l-a adus pe ex-ministrul Culturii Artur Cozma in institut si l-a numit sef al Centrului Studii europene si integrare europeana, centru care are si o subdiviziune Relatii CSI.

La 22 ianuarie 2006 guvernul a emis hotararea nr. 26 prin care Institutul de Filozofie, Sociologie si Stiinte Politice din cadrul Academiei se transforma in Institutul de Integrare Europeana si Stiinte Politice. Modificarea a constat in mutarea sectorului Filozofie, sase unitati si jumatate salariale, la Institutul de Istorie, Stat si Drept si de acolo a venit sectorul Relatii Internationale, sase unitati, dintre care patru erau vacante.

La 3 februarie, Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al ASM (prezidiu) l-a numit pe Victor ?vircun sef la institutul nou-creat, desi in mod normal trebuia sa se anunte un concurs. „Nu s-a intamplat nimic decat s-au schimbat placutele”, spun angajatii acestui institut. Alti subalterni ai lui ?vircun se plang ca noul sef i-a pus sa vina la serviciu in fiecare zi de la 9.00 la 17.00 chiar daca cercetatorii stiintifici sunt obligati sa se prezinte la birouri doar martea si joia, timp de cateva ore. „Asa era si pe timpul sovietic.

Multi dintre noi avem ore la universitati”, explica un subaltern de-al lui ?vircun, care mai spune ca fostul ministru comunica cu sefii de sectii prin scrisori si directive. Se mai spune ca la inceput ?vircun era tare entuziasmat de noul post si a vrut sa aduca si oameni noi, numai ca noua structura academica avea bugetul celei vechi. Conform hotararii guvernului, finantarea noii structuri se face din contul si in limita alocatiilor bugetului de stat pe 2009. In definitiv, au venit doar Artur Cozma si Ludmila Cojocari. ?vircun a modificat si organigrama si a introdus trei centre stiintifice: Sociologie si demografie, Politologie si Studii europene si relatii internationale. Pe hartie toate sectiile sunt acoperite, dar de fapt ultimul centru are numai sef, in persoana lui Cozma. Centrul condus de ex-ministrul Culturii are doua sectoare: Integrare europeana si studii internationale si Relatii CSI.

Cu ce se ocupa institutul? Pe pagina web (http://iiesp.asm.md/) exista o lista de manifestari stiintifice programate pentru 2009. Unul dintre evenimente a avut loc la 20 august si a avut ca tema „65 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista”. Un alt eveniment programat, dar care nu s-a mai tinut, fiind sistat in ultimele zile de organizare, este Conferinta stiintifica internationala 650 ani de la intemeerea Statului Moldovenesc (conform originalului – n.r.), programata pe 11-12 iunie. Potrivit surselor noastre de la ASM, un director de institut are in jur de cinci mii lei salariu lunar.

„Acest caz vorbeste despre lipsa de impartialitate a Academiei de Stiinte”, considera expertul independent Vlad Lupan. „In general, exista o practica in SUA si multe state europene ca reprezentantii fostei guvernari sa treaca in sectorul asociativ pana la revenirea la guvernare. Ceea ce se intampla la ASM ridica mari semne de intrebare si vorbeste despre nivelul academic al unor domenii stiintifice”, a adaugat expertul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *