Timpul.md

Actualitate 19 Aprilie 2018 | 12:23

Ucraina ar putea înființa propria biserică. Rusia primește încă o palmă

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a susţinut joi, 19 aprilie, un discurs în Rada Supremă de la Kiev, în care le-a cerut parlamentarilor să adopte un apel către Patriarhul de Constantinopol, căruia să-i solicite să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie. 

Anterior, Poroşenko a subliniat că „Ucraina este mai aproape decât oricând de înfiinţarea propriei biserici autocefale autohtone". ”Acest lucru este evidențiat nu numai de poziția Patriarhului de Constantinopol, ci și de poziția membrilor Sinodului", a menţionat preşedintele ucrainean, adăugând că nu poate dezvălui detaliile acestei întâlniri, dar a asigurat că există deja toate elementele necesare pentru crearea unei biserici locale ucrainene.

„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să îşi înfiinţeze propria biserică. Eu, în calitate de președinte, am decis să apelez la Patriarhul Bartolomeu, solicitând să acorde Tomosul de autocefalie pentru biserica locală ucraineană" - a declarat Poroșenko.

Potrivit liderului de la Kiev, după adoptarea unei decizii în acest sens în Parlamentul Ucrainei, problema înfiinţării bisericii ucrainene va fi discutată în cadrul Sinodului.

Totodată, Petro Poroşenko şi-a exprimat speranţa că Sinodul va adopta o decizie în acest sens înainte de aniversarea a 1030 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene (28 iulie 2018 - n.red). Liderul de la Kiev a subliniat că biserica ortodoxă ucraineană va fi separată de stat.

„Biserica ortodoxă ucraineană unificată nu va deveni o biserică de stat. Toți credincioșii au dreptul să-şi aleagă liber atât lăcaşul de rugăciune, cât şi jurisdicția ecleziastică" - a adăugat Petro Poroşenko, la o întrevedere anterioară cu liderii partidelor parlamentare ucrainene. 

Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus