Externe

Ucraina cauta prosperitatea cu un guvern de moguli si baieti destepti

Numirea noului guvern de la Kiev a fost primita cu optimism de investitori si a dus la cresterea ratingului de tara si a monedei nationale. Pe de alta parte, ucrainenii se asteapta la o fiscalitate impovaratoare din partea unei puteri dominate de oligarhii gazelor si moguli media.

Desi coalitia care sustine actualul guvern ucrainean a fost catalogata drept „neconstitutionala” de catre opozitie, noul cabinet pare sa ofere deja tarii stabilitatea pe care a pierdut-o in urma cu cinci ani, scrie Bloomberg. Aceasta s-a tradus deja prin cresterea ratingului de tara de catre Standard&Poor’s de la CCC+/C la B-/C si de o crestere cu 0,3% a monedei nationale, hrivna, la doar o zi dupa instalarea guvernului condus de Mikola Azarov.

Optimismul nu este general impartasit. Potrivit “Kiev Post”, Mikola Azarov a fost “asasinul financiar platit” al fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima, care l-a numit pe actualul premier in fruntea Fiscului, in 1996.

Atunci a debutat o perioada denumita de ucraineni “azarovscina”, in care companiile erau fortate sa-si plateasca taxele in avans si nu primeau rambursarile pentru TVA. “Azarovscina” a dus la prabusirea multor companii mici si mijlocii si a sporit fenomenul coruptiei, sustine lidera opozitiei, Iulia Timosenko.

Datele unui scenariu pesimist in politica si economia ucraineana sunt oferite si de actuala componenta a guvernului, sustine “Kiev Post”. Astfel, vicepremierul Boris Kolesnikov este un apropiat al miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina; ministrul Energiei, Iuri Boiko, face parte din cercul miliardarului gazului Dmitri Firtas (detinatorul firmei RosUkrEnergo, intermediarul importului de gaze din Rusia, aflat mereu in centrul razboaielor gazelor dintre Kiev si Moscova), iar Valeri Horoskovski, noul sef al serviciilor secrete, este unul dintre marii mogului media din Ucraina.

Numirea rapida a unui guvern este “pozitiva pentru actiunile ucrainene”, spun analisti de la Barclays Capital, citati de Bloomberg, adaugand ca astfel Kievul va putea relua negocierile cu FMI pentru primirea urmatoarelor transe dintr-un imprumut de 16,4 miliarde de dolari.

“Din perspectiva unui investitor, numirea lui Azarov este pozitiva, pentru ca vom avea o putere mult mai bine consolidata decat pana acum”, considera Dmitri Senciukov, expert al Commerzbank din Londra. In contextul investirii unui guvern de orientare prorusa, cotidianul “Kommersant” scrie ca Ucraina si-ar putea reinnoi cererile pentru un imprumut de mai multe miliarde de dolari din partea Rusiei, pentru a-si acoperi deficitul bugetar.

Sursa: Cotidianul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *