Timpul.md

Ultima oră 3 Martie 2014 | 20:53

Ucraina: Demersurile politice pentru detensionarea crizei, umbrite de evoluțiile cu caracter militar

Ziua de luni a adus noi elemente în criza din Ucraina, mai ales în Peninsula Crimeea, gazda Flotei militare ruse din Marea Neagră, demersurile politice pentru detensionarea situației de criză fiind umbrite de evoluțiile cu caracter militar, notează agențiile internaționale de presă. 

Comandamentul Flotei ruse din Marea Neagră a negat luni seară informațiile conform cărora ar fi dat un ultimatum unităților militare ucrainene din Crimeea până marți dimineață la ora locală 05:00 (03:00 GMT) pentru a se preda, în caz contrar urmând a fi ținta unui atac.

Baza Flotei militare ruse din Marea Neagră se află în portul Sevastopol (Crimeea) și Moscova deține controlul efectiv asupra întregii Peninsule Crimeea, care face parte din Ucraina.

Anterior, agenția de presă Interfax a citat o sursă din Ministerul Apărării ucrainean potrivit căreia flota rusă din Marea Neagră le ceruse forțelor ucrainene din Crimeea să se predea până marți dimineață la ora locală 05:00 (03:00 GMT) și amenințase că în caz contrar ele vor fi ținta unui atac militar. Ultimatumul ar fi fost emis de Alexander Vitko, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră. Aceeași agenție de presă a citat ulterior un reprezentant al conducerii Flotei militare ruse, potrivit căruia nu este prevăzută nicio acțiune militară în Crimeea, oficialul adăugând că acest scenariu ''reprezintă un nonsens absolut''.

Baza aeriană tactică 204 a Forțelor Aeriene ale Ucrainei, echipată cu 45 de avioane de vânătoare și patru avioane de instrucție, a trecut luni sub comanda republicii autonome proruse Crimeea, care nu recunoaște guvernul de la Kiev. Executivul pro-rus local a precizat că la baza aeriană sunt peste 800 de soldați, cu care 'numărul total al militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei care au trecut de partea poporului Crimeii se apropie de 6.000'.

Trupe ruse, care au preluat practic controlul asupra întregii Peninsule Crimeea, înconjoară singurele două posturi ale Poliției de Frontieră ucrainene care au rămas în mâinile unor persoane loiale Guvernului de la Kiev, printre care aeroportul Simferopol, capitala republicii autonome, potrivit aceleiași surse. Controlează restul punctelor de frontieră din Crimeea și sediul Serviciului statal al polițiștilor de frontieră (SEG) din Ucraina în această regiune. Au preluat, de asemenea, controlul total asupra portului Kerci, conexiune maritimă între Crimeea și Rusia prin strâmtoarea Kerci, potrivit presei locale ucrainene.

Militari ruși continuau să debarce în număr mare în Crimeea, încălcând acordurile internaționale, au anunțat luni grăniceri ucraineni. În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă și opt avioane de transport rusești au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două țări cu privire la statutul Flotei ruse din Marea Neagră, staționate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mișcări de trupe.

Totodată, manifestanți pro-ruși au ocupat primul etaj al clădirii în care se află consiliul local din orașul Donețk, în estul Ucrainei. Potrivit unui reporter de la centrul de presă aflat la etajul al patrulea al clădirii, protestatarii au ajuns la primul etaj, dar nu au reușit să ajungă mai departe deoarece lifturile au fost oprite și accesul spre casa scărilor a fost oprit. Pe clădirea cu 11 etaje a fost arborat drapelul rusesc timp de trei zile și manifestanții au arborat de asemenea drapeluri rusești.

Demersurile diplomatice privind o ieșire pe cale pașnică din criză în Ucraina s-au intensificat în ultimele ore.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunțat luni seară convocarea pentru joi a unei reuniuni extraordinare a șefilor de stat și de guvern din UE pentru discutarea situației din Ucraina. Summitul ar urma să înceapă în jurul orei locale 11:30 (12:30 ora României) și să dureze până în jurul orei 15:00 (16:00 ora României). Șefii de stat și de guvern din statele membre UE vor discuta ultimele evoluții din Ucraina și despre modalitățile în care situația poate fi detensionată, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului.

Reuniți de urgență la Bruxelles, miniștrii de externe din UE au căzut de acord să ia în considerare adoptarea de sancțiuni contra Rusiei dacă aceasta nu acționează pentru revenirea la normal a situației din Crimeea. Ei au transmis mesajul că acțiunea armată a Federației Ruse reprezintă o violare clară a suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei, dar și o încălcare a dreptului internațional și a mai multor acorduri bilaterale încheiate anterior între Ucraina și Federația Rusă.

De asemenea, ei au salutat decizia guvernului de la Kiev de a anula suspendarea procesului de asociere politică și economică.

Totodată, țările membre ale G7 au decis să-și suspende participarea la pregătirea summit-ului G8 (G7 și Rusia) de la Soci (Rusia) și i-au cerut Moscovei să înceapă negocieri directe cu Ucraina pentru depășirea crizei privind Crimeea. 

Sursa: Agerpres

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus