Politică

UCRAINA NE DĂ SOLUŢIA pentru a scăpa de comunism

Ţinem minte cu toţii cum comuniştii făceau trimitere la recomanadările comisiei de la Veneţia pentru a influenţa şi a presa Curtea Constituţională să ia o decizie favorabilă descendenţilor marxismului-leninist. Până la urmă curtea a decis să nu scoată în afara legii simbolurile comuniste, iar Parlamentului nu i-a rămas decât să se conformeze. Chiar dacă au existat opinii separate ale membrilor Curţii, comuniştii au rămas cu secera şi ciocanul perfect legale.

După decizia Curţii ne-am trezit cu un Partid Comunist şi mai puternic, şi mai îndrăzneţ, dar şi cu simbolurile acestuia protejate. Acum sub nici o formă nici o forţă politică nu mai poate atenta la legitimitatea acestor simboluri.

Iată că vecinii noştri au fost mai deştepţi ca noi şi au decis să meargă pe cea mai corectă cale – Referendumul şi să nu interzică simbolica dar chiar întreg partidul. Citind ştirea apărută astăzi în presa ucraineană şi preluată de cea moldovenească mă întreb de ce nu am putea proceda la fel. Or, aflându-se în aceeaşi situaţie ca şi noi (ba chiar mai avansată), înainte de Vilnius, unde vor semna Acordul de Asociere cu UE , ucrainenii au decis să scape de comunism o dată şi pentru totdeauna. Iată ce spune ştirea de pe un portal informaţional:

“Politicieni și activiști sociali din Ucraina au inițiat un referendum la nivel naţional pentru a interzice Partidul Comunist din Ucraina, potrivit press.unian.net

Deputatul Edward Gurviţ, unul dintre iniţiatorii referendumului a susţinut o conferinţă de presă, unde a menţionat că interzicerea şi condamnarea bolșevică nu este atât o chestiune de atitudine față de istorie, cât e vorba de viitorul Ucraineiși.

Gurviţ speră că săptămâna viitoare să propună în Rada Supremă a Ucrainei pe lângă referendum proiectul de lege care ar interzice orice formaţiune totalitară. Ei vor, în acest mod, să obţină o lege directă, ce nu va putea fi anulată de Rada Supremă.

Deputatul nu a precizat data exactă când ar putea avea loc acest referendum, însă şi-a exprimat convingerea că toate formaţiunile democratice din ţară vor susţine iniţiativa.”

Aşadar, dragi politicieni, nu vă mai obosiţi să căutaţi soluţii, pentru că acestea sunt la suprafaţă. Nu trebuie să vă chinuiţi să lăsaţi comuniştii fără seceră şi ciocan, ci trebuie, cât nu e târziu, să scăpaţi chiar de Partidul Comunist care în ultima vreme atentează din ce în ce mai insistent la aspiraţiile sănătoase europene ale întregii societăţi. Soluţia este perfect aplicabilă şi în republica Moldova.

Totodată, un referendum le-ar prinde bine celor din Guvernarea Proeuropeană întru mobilizarea electoratului şi le-ar sluji drept un sondaj real care le va pune pe tavă dispoziţia electoratului şi preferinţele acestuia. Mai mult ca atât, vor vedea clar dacă vectorul european ales de ei este susţinut şi de popor, or se ştie că în Republica Moldova anticomunist = proeuropean. Dar asta este doar a doua parte a problemei. Miza cea mare constă, după cum am scris şi mai sus, în stârpirea definitivă de pe pământul Republicii Moldova a mentalităţii bolnave de comunist.

Gabriel Calin
vox.publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *