Timpul.md

CSI / Rusia 22 Februarie 2016 | 08:13

Ucrainenii cer demisia lui Poroșenko acuzat că este lipsit de inițiativă în fața Rusiei

Mai multe sute de persoane au manifestat duminică la Kiev la apelul unei mișcări necunoscute până în prezent pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko și a guvernului său, acuzați că sunt lipsiți de inițiativă în fața Rusiei și că tolerează corupția, scrie AFP.

 Manifestanții, printre care mulți pensionari și indivizi în ținută de camuflaj prezentându-se ca foști luptători împotriva rebeliunii proruse din estul țării, au votat simbolic o rezoluție în care s-au pronunțat pentru "destituirea guvernului actual" și "declararea alegerilor prezidențiale și legislative anticipate".

"Oamenii care se întorc de pe front văd că viața se deteriorează, corupția nu se reduce, iar taxele locale cresc continuu", a declarat Liubov Ukrainciuk, prezentându-se ca fiind una dintre fondatorii mișcării RPS (Forțele revoluționare de dreapta), necunoscută până în prezent.

"Puterea nu corespunde idealurilor Pieței Independenței Maidan, este incapabilă să îi apere pe ucraineni de agresiunea"rusă, a continuat ea referindu-se la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 și la sprijinul acordat separatiștilor proruși din estul Ucrainei, unde luptele împotriva armatei ucrainene au făcut peste 9.000 de morți în 22 de luni.

Manifestația s-a desfășurat în Piața Independenței din Kiev, loc simbolic al revoltei proeuropene, la o zi după comemorarea represiunii sângeroase a acesteia în urmă cu doi ani.

Duminică, protestatarii au aprins focul în coșurile de gunoi pentru a se încălzi, dar situația a rămas calmă, potrivit corespondenților AFP la fața locului.

Pe de altă parte, membri ai mișcării RPS au pătruns sâmbătă într-un hotel din apropierea Pieței Independenței și au instalat numeroase corturi pe Maidan, în pofida ciocnirilor cu poliția care a căutat să îi împiedice.

Numeroși comentatori ucraineni au condamnat acțiunea RPS, acuzând-o că este în slujba Moscovei. Potrivit mass-media, unul dintre liderii acestei mișcări este cunoscut pentru antisemitismul său, iar alții au fost condamnați pentru huliganism sau crime.

Frecvent criticați în Ucraina și în Occident pentru insuficiența reformelor și a luptei anticorupție, actualii conducători ai Ucrainei s-au aflat printre liderii politici ai insurecției din Piața Independenței care a dus la fuga în Rusia în urmă cu doi ani a președintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit ulterior de parlament.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus