Ultima oră

UE a acordat un grant adiţional de 6 milioane de euro pentru sistemul de sănătate

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus astăzi, 24 iunie, într-o conferinţă de presă, că grantul adiţional a fost acordat, la începutul lunii curente, prin programul „More for More funds”. Fondurile au fost utilizate pentru reformarea serviciului de sănătate publică şi dotarea cu echipament modern a Centrului universitar de simulare în instruirea medicală a Universităţii de Stat de Medicină „N. Testemiţanu”.

„Finanţarea oferită de Uniunea Europeană a permis să creăm la Chişinău cel mai modern centru de simulare din această parte a Europei, dar şi să creăm o reţea regională de laboratoare de performanţă, în 11 centre de sănătate publică din ţară. Astfel, cu ajutorul noilor metode de diagnostic de laborator, centre de sănătate publică vor presta servicii de sănătate conform prevederilor naţionale şi potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a spus ministrul sănătăţii.

Andrei Usatâi a adăugat că cele 11 centre de sănătate publică au fost dotate cu echipamente medicale în valoare totală de 3 milioane de euro. Pentru deschiderea Centrului de simulare s-au cheltuit 1,4 milioane de euro pentru reparaţii, în perioada 2010-2012. Iar 3 milioane de euro, din 6 milioane oferite sub formă de grant adiţional, a alcătuit investiţia în dotarea centrului cu echipamente de instruire.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că sectorul sănătăţii este prioritar, iar Republica Moldova a beneficiat în perioada 2008-2012, în cadrul programului de suport bugetar, de finanţări în sumă totală de peste 49 de milioane de euro.

„Suntem satisfăcuţi de gradul de realizare a indicatorilor programului de suport bugetar şi, respectiv, de gradul de debursare a asistenţei financiare, care este cel mai înalt în această regiune”, a adăugat Pirkka Tapiola. Ambasadorul a notat că Uniunea Europeană va mai acorda sprijin financiar sistemului de sănătate, deja în baza criteriilor de performanţă.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *