Actualitate

UE: „Faptul că vorbim despre Moldova, înseamnă că ne pasă”

Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova fac parte deputații Mihai Ghimpu, Igor Vremea, Iurie Leancă, Ion Balan, Oxana Domenti, Tudor Deliu, Victor Mândru, George Mocanu, Sergiu Sîrbu, Andrei Neguța, Grigore Novac și Corneliu Padnevici.

Delegația Parlamentului European este formată din eurodeputații Andi Cristea, Andrzej Grzyb, Knut Fleckenstein, Miapetra Kumpula-Natri și Rebecca Harms.

„Pentru R. Moldova, dar și pentru Parlamentul R. Moldova, prioritatea numărul unu este implementarea Acordului de Asociere. Cunoașteți foarte bine, lucrurile au fost discutate anterior, eforturile care au fost depuse în 2016 pentru a ieși din criză, și economică, și politică, și criza de încredere care exista inclusiv între Bruxelles și Chișinău. În 2016 noi ne-am asumat acel angajament numit Foaia de parcurs, ca să relansăm sau să lansăm unele reforme deloc ușoare, dar să recuperăm din încredere și din confidență. Cert este că a fost un bun exercițiu care a presupus o mobilizare între toate instituțiile, care a presupus un lucru sincron și bine organizat între Guvernul R. Moldova și Parlamnetul R. Moldova. Pratic, în câteva luni, din februarie până în iulie 2016, s-a reușit ca acea Foaie de parcurs să fie îndeplinită mai mult de 90 la sută. Bineînțeles, o altă etapă pentru noi a fost și recuperarea încrederii și regăsirea într-o nouă cooperare cu Fondul Monetar Internațional, la fel, îndeplinind foarte multe acțiuni și condiții. A fost un exercițiu bun să ai un plan de acțiuni, iată de ce pentru 2017, aici, în Parlamentul R. Moldova, am aprobat un plan de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere”, a declarat Andrian Candu la deschiderea reuniunii.
La rândul său, europarlamentarul Andi Cristea, i-a mulțumit lui Candu pentru sprijinul constant pe care-l oferă diplomației parlamentare dintre Parlamentul european și R. Moldova.

„Parlamentul european srijină progresele R. Moldova pe calea asocierii bipolitice și a integrării economice cu UE. De altfel, săptămâna trecută, în sesiunea plenară de la Strasbourg, împreună cu reprezentanții grupurilor politice europene am discutat despre situația din R. Moldova, iar faptul că vorim despre Moldova, înseamnă că ne pasă și că subiectul este pe agenda noastră de priorități. Privind la foaia de parcurs pentur reforme prioritare, la acordul semnat anul trecut cu FMI, la reluarea sprijinului bugetar al UE sau la concluziile în urma Consiliului de Asociere, care a avut loc la Bruxelles în urmă cu două luni, putem spune că este evident faptul că în anumite domenii sunt necesare reforme suplimentare, însă nota generală este una de progres față de momentul în care actualul guvern a început mandatul său”, a declarat europarlamentarul român Andi Cristea.

La încheierea dezbaterilor, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova vor adopta declarația finală a celei de-a 4-a reuniuni, care va conține o serie de recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova și Comisiei Europene.

Copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere, Mihai Ghimpu și Andi Cristea vor face declarații pentru presă luni, 22 mai, începând cu ora 18.00.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, alternativ la Bruxelles şi Chișinău. 

ZdG.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *