Externe

UE fixeaza norma, Romnia detaliaza

Multi dintre solicitantii de permis de mic trafic de frontiera au aflat abia ieri, la Consulatul Romaniei, ca pentru a obtine mult ravnitul document nu este suficient sa prezinte buletinul de identitate cu fisa de insotire ce atesta domicilierea in zona de frontiera. Prezentarea unor documente ce ar dovedi ca au motive intemeiate pentru trecerea frecventa a granitei nu este o inventie a Romaniei, ci o cerinta a Uniunii Europene. Totusi, Bruxellesul nu specifica si care sunt aceste documente…

Conditia respectiva, la fel ca si celelalte cerinte stipulate in Acordul de mic trafic de frontiera, semnat de Romania si R. Moldova, reproduce prevederile Regulamentului UE referitoare la stabilirea normelor privind micul trafic de frontiera, din 20 decembrie 2006. Lista „motivelor intemeiate” a fost stabilita in cadrul negocierilor dintre guvernele de la Bucuresti si Chisinau si este fixata in anexa nr. 2 a Acordului. Acolo nu este indicata insa si lista documentelor ce confirma „motivele intemeiate”, aceasta fiind stabilita ulterior de partea romana.

Aceleasi reguli sunt valabile si pentru alte tari non-UE care au semnat ori sunt pe cale de a semna acorduri cu privire la micul trafic de frontiera cu state membre ale UE. Un asemenea acord, intre Ucraina si Polonia, functioneaza de la 1 iulie 2009. Conditiile de obtinere a permisului sunt similare celor aplicabile cetatenilor RM de catre Romania. Ucrainenii, la fel, trebuie sa demonstreze, cu documente, ca au nevoie sa mearga frecvent in Polonia, printre motivele intemeiate fiind „relatii de familie”, „activitate antreprenoriala”, „scopuri culturale”, „vizitarea mormintelor” etc. Spre deosebire de vecinii din Est, care achita pentru permis 20 de euro, cetatenii moldoveni sunt scutiti de plata, la fel ca si de taxa pentru obtinerea vizei romanesti.

De asemenea, moldovenii pot obtine permisul de mic trafic daca locuiesc legal in zona de frontiera cel putin un an, in timp ce in cazul ucrainenilor perioada este de trei ani. Potrivit presei din Ucraina, acordul de mic trafic de frontiera cu Polonia functioneaza bine, insa previziunile privind numarul de solicitanti de permis nu s-au adeverit. In prima jumatate de an au obtinut permise peste 35 mii de ucraineni din totalul celor circa 1,5 milioane care au formal acest drept. Presa mai scrie ca procentul refuzurilor este de numai unu la suta. Ucraina are acorduri similare cu Ungaria si Slovacia, urmand sa semneze si cu Romania.

Acordul de mic trafic la frontiera a fost semnat pe 13 noiembrie de catre prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, si premierul roman, Emil Boc. Textul integral al Acordului poate fi accesat pe site-ul Ministerului de Externe la www.mfa.gov.md.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *