Timpul.md

Actualitate 8 Decembrie 2017 | 11:06

UE și Londra, acord pe BREXIT. Câți bani plătesc britanicii și ce drepturi vor avea românii din UK

Comisia Europeană recomandă trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit agențiile internaționale de presă, citând un comunicat oficial de la Bruxelles. O informație importantă pentru românii din Marea Britanie: drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleaşi după ce Marea Britanie va părăsi UE.

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat vineri că au fost înregistrate „progrese suficiente'' cu privire la termenii ''divorțului'' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra, notează Agerpres.

Revine din acest moment Consiliului European să valideze constatarea Comisiei, se precizează în comunicatul executivului european.

Acordul pe termenii divorțului era condiționat de trei chestiuni importante: drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, statutul frontierei Irlanda/Irlanda de Nord şi nota de plată pe care Marea Britanie trebuie să o plătească pe mai mulți ani de acum înainte.

Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discuţii lungi şi intense. Fiecare parte a arătat adaptabilitate şi dorinţă de compromis", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Bruxelles cu Theresa May.

„Comisia este mulţumită că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetăţenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord şi acordul financiar, aşa cum a fost prevăzut în deciziile Consiliului European din 29 aprilie 2017. Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viaţă ale cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleaşi după ce Marea Britanie va părăsi UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că orice procedură administrativă va fi ieftină şi simplă pentru cetăţenii UE din Marea Britanie. În ceea ce priveşte acordul financiar, Marea Britanie a acceptat că angajamentele luate de către cele 28 de state membre vor fi onorate de UE28, inclusiv de Marea Britanie. În ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaşte situaţia unică din Irlanda şi şi-a asumat angajamente semnificative pentru a evita o frontieră dură", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

Revine din acest moment Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în zilele de 14-15 decembrie, să valideze constatarea Comisiei, se precizează în comunicatul executivului european.

''Dacă cele 27 de state membre acceptă evaluarea noastră, noi — Comisia Europeană și negociatorul șef Michel Barnier — suntem pregătiți să începem imediat lucrările fazei a doua a negocierilor'', a declarat Jean-Claude Juncker.

Acordul UE-Londra nu oferă cifra exactă a notei de plată pe care Marea Britanie o va plăti, dar estimările specialiștilor britanici vorbeau despre 40-45 de miliarde de Euro, în vreme ce Bruxelles-ul se gândea la 55 de miliarde.

Ce prevede acordul

La această sumă se adaugă alți bani deja promiși de Marea Britanie înainte de Brexit, cum ar fi împrumuturile pentru Ucraina, care ridică nota de plată la 55,5 - 65,5 miliarde de euro, potrivit Financial Times.

Cele două părți au ajuns la un compromis și în privința drepturilor celor trei milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie.

Acordul permite cetățenilor UE să solicite rezidență permanentă în Marea Britanie, să păstreze cea mai mare a drepturilor în cazul reunirii familiei și, dacă sunt eligibili, să solicite beneficii sociale.

UE și-a retras solicitarea potrivit căreia toate procesele de divorț să intre sub jurisdicția directă a Curții Europene de Justiție.

Marea Britanie a acceptat însă un compromis care i-ar putea nemulțumi pe susținătorii unui Brexit dur. Londra a acceptat să fie ghidată de deciziile instanțelor europene relevante în ceea ce privește drepturile cetățenilor UE prevăzute în Tratatul Uniunii Europene.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus