Timpul.md

UE / Nato 20 Noiembrie 2015 | 15:54

UE instituie controlul la granițele externe, inclusiv pentru cetățenii europeni

Spaţiul Schengen este la un pas să fie suspendat. După atentatele de la Paris, miniştrii europeni de interne şi justiţie au decis introducerea „imediată” de controale consolidate la frontierele externe ale Uniunii Europene pentru toți călătorii, inclusiv pentru cei europeni.

 Miniștrii de interne și ai justiției din cele 28 de state membre UE urmează să propună vineri o revizuire rapidă a regulilor spațiului Schengen, astfel încât controalele sistematice la granițele externe ale UE să-i privească de acum și pe cetățenii europeni. Ei se vor concentra și asupra unei consolidări a luptei contra traficului de arme și vor face o evaluare a negocierilor privind baza de date europeană cu pasagerii curselor aeriene (PNR).

Pe de altă parte, comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a propus crearea unei agenții europene de informații, după ce atentatele de la Paris au evidențiat deficiențe serioase în cooperarea dintre serviciile secrete.

Comisarul a reamintit că după atentatele de la Charlie Hebdo a propus crearea unui centru antiteorism în cadrul Europol, agenția europeană pentru cooperare între poliții, care are sediul la Haga. „Cred că e timpul să facem încă un pas înainte și să punem bazele unei agenții europene de informații”, a declarat comisarul. Trebuie să ne bazăm pe încredere și eficiență, a pledat el.

Crearea unei asemenea agenții, un fel de FBI european, nu poate avea loc însă fără schimbarea tratatelor, pentru că domeniul informațiilor ține, prin excelență, de suveranitatea națională.

De altfel, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, și-a arătat împotrivirea față de o asemenea propunere. „Nu trebuie să ne risipim energia pe o agenție europeană de informații. Nu-mi pot imagina că se poate renunța la suveranitatea națională în acest domeniu”, a spus el. „Ar trebui mai curând să ne concentrăm pe îmbunătățirea schimbului de informații între instituțiile deja existente”, a subliniat el.

Potrivit unor surse europene citate de AFP, miniștrii de interne și de justiție, întruniți într-un consiliu JAI extrordinar convocat după atentatele de la Paris, au decis să instituie „imediat” controale consolidate la frontierele externe ale Uniunii, inclusiv pentru cetățenii europeni.

De asemenea, ei au cerut o revizuire rapidă a regulilor din spațiul Schengen, pentru ca ele să permită realizarea unor controale sistematice asupra cetățenilor europeni, în condițiile în care controlul sistematic amănunțit este permis în prezent numai în cazul cetățenilor terți.

sursa. digi24.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus