Timpul.md

Actualitate 27 Noiembrie 2018 | 15:30

UE va continua să dea bani Republicii Moldova pentru proiecte de infrastructură și cele sociale

Uniunea Europeană va oferi asistență financiară pentru Republica Moldova. Banii sunt destinați proiectelor de infrastructură și celor sociale. Acest lucru rezultă dintr-un comunicat al Delegației UE la Chișinău.

Astfel, în cadrul bugetelor 2017 și 2018, UE și-a recalibrat sprijinul financiar, care acum este de peste 106 milioane euro, urmând ca programele următoare să fie puse în aplicare în următorii ani.

Pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor locale Ungheni și Cahul sunt prevăzute 23 de milioane de euro. Finanțările vor contribui la crearea locurilor de muncă și lanțuri de valori. Va fi oferit sprijin întreprinderilor mici și mijlocii locale, actorilor locali și societății civile și va fi finanțată dezvoltarea infrastructurilor la scară mică. Aceasta va contribui la dezvoltarea social-economică locală și va reduce decalajul dintre Chișinău și regiunile Republicii Moldova.

UE va continua, de asemenea, să sprijine soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Peste 10 milioane de euro ale fondurilor UE vor contribui la creșterea încrederii între Chișinău și Tiraspol prin inițiative comune care implică autoritățile locale, organizațiile societății civile și alte părți interesate de pe ambele maluri ale fluviului.

UE va investi, de asemenea, 40 de milioane de euro în infrastructură, cu interconectarea electrică dintre România și Moldova, care va face legătura între UE și Republica Moldova și va duce la energie electrică mai stabilă și mai ieftină pentru cetățeni.

Totodată, comunitatea europeană va promova schimbul internațional de studenți prin programul Erasmus + și va finanța mai multe oportunități de mobilitate pentru cercetătorii moldoveni, cu scopul de a continua excelența științifică în Republica Moldova și de a crește competitivitatea acestora în programele UE, cum ar fi Orizont 2020.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus