Timpul.md

Actualitate 18 Decembrie 2013 | 16:05

UE va examina cu atenție acordurile cu Rusia semnate de Ianukovici la Moscova

(UPDATE 16.50) Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat regretul, într-un discurs rostit în camera inferioară a Parlamentului (Bundestag), în legătură cu decizia Ucrainei de a nu semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), dînd însă asigurări că oferta este în continuare valabilă, informează AFP."Regret decizia președintelui (Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel puțin de a nu semna pentru moment' Acordul de asociere între Ucraina și Uniunea Europeană, însă 'oferta rămîne pe masă" , a declarat Angela Merkel în Bundestag, înainte de Consiliul European din 19-20 decembrie.

Cancelarul german a mai declarat că UE va examina cu atenție acordurile economice cu Rusia semnate de președintele ucrainean marți, la Moscova. Acestea prevăd, între altele, o investiție rusă de 15 miliarde de dolari în titluri de stat ucrainene și reducerea cu o treime a prețului gazelor naturale rusești livrate fostei republici sovietice.

Angela Merkel a făcut încă o dată apel să se iasă din situația în care 'fiecare decizie luată de către o țară aflată între UE și Rusia este întotdeauna interpretată ca o decizie în favoarea uneia sau alteia'.

În ceea ce privește manifestațiile pro-europene ale opozanților președintelui Ianukovici, care au loc în mod regulat în capitala Ucrainei, Merkel i-a cerut Kievului 'să garanteze condiții rezonabile (pentru exercitarea) dreptului de a manifesta'.

(UPDATE 16.00)
Pentru a prelungi protestele Euromaidan,  oamenii donau zilnic câte 400 mii de hrivne. "Noi nu avem așa ceva, nu colectăm bani. Este o boxă în care toți doritorii pot să lase niște bănuți. Însă noi am calculat sume până la 100, 200, 300 chiar 400 mii de hrivne, pe zi. Luni am au fost 182 mii de hrivne", a spus deputatul Stepan Kubiv.

(UPDATE 14.55) La gara feroviară din Kiev, "Berkut" prinde susținătorii Euromaidan. Aceștia sunt bătuți și reținuți pentru 15 zile. "Un grup de milițieni și colaboratori Berkut prind oamenii care au aplicate simbolurile Euromaidan, îiu aduc în încăperi unde sunt gratii, bat, umilesc, toarnă în gât coniac. Câțiva sunt reținuți pentru 15 zile. Urgent este nevoie de reporteri TV", se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

(UPDATE 13.54) Șeful organizației "Batikovsina", Anatol Bondarenco, a anunțat despre mobilizarea polițiștilor (spețnaz) pe teritoriul Cercovsinei. Bondarenco a subliniat că dispune de informație veridică din surse demne de încredere. "Toate subdiviziunile care se află în regiunea Cercas, sunt mobilizate, aceasta ține de echipele "Grifon", "Berkut", MAI și rutiere", susține pe pagina sa de Facebook,
Bondarenco, citat de "Главком".

(UPDATE 13.10) Bruxelles nu acceptă să poarte discuții în trei direcții: UE-Ucraina-Rusia. Oficialii UE vor să discute cu statele suverane și independente Rusia și Ucraina, anunță șeful Delegației Uniunii Europene la Moscova Vygaudas Usackas.

(UPDATE 12.54) Două mii de protestatari sunt în piața Independenței din Kiev. Opoziția intenționează să picheteze Procuratura Generală și clădirea Ministerului Politicii Sociale.

(UPDATE 12.41) Pentru a fi solidari cu concetățenii lor din Kiev, ucrainenii de peste hotare au venit la muncă îmbrăcați în haine tradiționale.

OFTALMOLOG,
CHICAGOLA BIROU

NEW YORK, SUALA ORE


(UPDATE 12.20)
Guvernul de la Kiev dă undă verde pentru semnarea a 5 acorduri cu UE. Declarația a fost făcută de către premierul Nicolai Azarov la ședința cabinetului de miniștri. Potrivit acestuia, Guvernul, într-un regim de planificare, va continua lucrările privind integrarea europeană.

(UPDATE 10.55)
Partidul de opoziție UDAR a acuzat puterea de la Kiev de organizarea unui atentat la viața liderului său, Vitali Klitschko, după ce avionul cu care acesta se întorcea din Germania nu a putut ateriza pe aeroportul 'Borispol'din capitala Ucrainei. Reamintim, în context, că Vitali Klitschko l-a chemat ieri “în ring” pe președintele Viktor Ianukovici, în cadrul unui discurs rostit în faţa protestatarilor din Piaţa Independenţei.

"În prezența a mii de oameni vă chem, Viktor Fiodorovici, să ieșiți cu mine în ring", a declarat liderul partidului UDAR, în contextual în care Ianukovici s-a înţeles cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, asupra micşorării preţului la gazelle livrate.

(UPDATE 10.21)
La Kiev continuă protestele anti-guvernamentale şi pro-Europa, chiar şi după ce preşedintele Victor Ianukovici a obţinut de la Rusia promisiunea ca preţul gazelor să fie redus cu o treime. Opoziţia l-a acuzat pe Ianukovici că vinde Ucraina şi a îndemnat la continuare protestelor, după Crăciun.

La Bruxelles, comisarul european pentru extindere Stefan Füle a declarat că Uniunea Europeană nu a dorit nici un moment, prin Acordul de Asociere, să împingă Ucraina să rupă relaţiile comerciale normale cu Rusia, titrează europalibera.org. Mai mult, el a salutat acordul încheiat de Victor Ianukovici cu Vladimir Putin privind normalizarea relaţiilor comerciale bilaterale, mai ales dacă acordul la care s-a ajuns nu contravine acordurilor negociate deja de Ucraina cu Uniunea Europeană.

(UPDATE 09.54)
Deputații "Batikivşcina" Alexandr Cernovolenko și Iurie Odarcenko au înregistrat în rada Supremă  un proiect de lege care ar stabili ca în data de 23 februarie oamenii să fie chemați la urne pentru a alege primarul orașului Kiev și consilierii.

(UPDATE 09.08) Casa Albă consideră că înțelegerea dintre Ianukovici și Putin nu va fi pe placul protestatarilor ucraineni. Autoritățile americane susțin că cele discutate de liderul rus și cel ucrainean nu corespund speranțelor și necesităților celor ce de aproape patru săptămâni stau pe străzile Kievului.

Declarații în acest sens a făcut reprezentantul Casei Albe, Jay Carney. "Nici o înțelegere între Ucraina și Rusia nu va spulbera neliniștea celor ce protestează la Kiev", a spus americanul. Potrivit acestuia, casa Albă continuă să studieze detaliile acestor înțelegeri. Anterior președintele Rusiei, Vladimir Putin a spus că țara sa va acorda Guvernului ucrainean o hârtii de valoare din Fondul naționat. este vorba despre 15 miliarde dolari.

(UPDATE 08.33)
Unul dintre inițiatorii Euromaidan în Harikove Dmitrie Pilipeț, se plânge că împotriva lui și a altor activiști ai mișcării Euromaidan din localitate, ar putea fi intocmite procese verbale false. Potrivit acestuia, acuzațiile ar putea avea legătură cu microbuzul care a luat foc săptămâna trecută, pe care activiștii l-au închiriat pentru a transporta aparatele sonore. Acesta susține că ar putea fi chiar și concediat.

(UPDATE 08.29)
Rusia va vinde Ucrainei gaz la preț redus din 1 ianuarie. Taxa pentru gazul rusesc va fi de 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi din 2014.

(Știre inițială) Președintele Ianukovici promite cetățenilor ucraineni că vor putea călători mai ușor în Rusia.  Acordul semnat între autoritățile ruse și cele ucrainene presupune eliminarea tuturor obstacolelor la trecerea graniței comune.

"Nu pot să trec cu vederea peste relațiile inter-regionale și legăturile transfrontaliere, care sunt conectate direct cu interesele cetățenilor noștri, care timp de secole au trăit și experimentat un inconvenient foarte mare", a spus Ianukovici, după ceremonia de semnare a documentelor cu privire la rezultatele celei de a șasea sesiune ruso-ucraineană.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus