Timpul.md

Actualitate 4 Decembrie 2019 | 13:00

ULTIMA ORĂ /// Percheziții la Metalferos: Mai multe persoane au fost reținute, iar directorul companiei ar fi părăsit țara

 

Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au descins miercuri, la S.A. „Metalferos” și alte companii interpuse, în cadrul unei cauze penale pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie în perioada anilor 2015-2019. Potrivit procurorilor, la această etapă suma prejudiciului calculat, ca rezultat al operațiunilor de export, este de circa 133 milioane lei. 48 de percheziții au avut loc atât la companiilor vizate, cât și la domiciliile și automobilele bănuiților, inclusiv la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, Alexei Țimbrovski. Procurorii au fost depistat și ridicat calculatoare, ștampile, sigilii și documente relevante pentru cauza penală, iar 7 persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Conform materialelor cauzei penale, persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor, care urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. „Metalferos”, au elaborat și au implementat în acest sens o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificînd documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat.

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015-01.09.2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă totală de 2 169 646 970 MDL, de la o altă întreprindere.

Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA), în temeiul cărora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către S.A. „Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus