Actualitate

Un apicultor din Glodeni EXPORTĂ tone de miere în Uniunea Europeană

Departe de zgomotul motoarelor și vuietul orașului, în pădurea din apropierea satului Răcăria, într-o poiană stau o sută de stupi de albini. Aici, micile insecte truditoare sunt îngrijite cu multă migală de prisăcarul, Andrei Bodean, care așteaptă să scoată în câteva zile produsul dulce obținut din nectarul florilor de primăvară.

Aceasta este matca. Această este o ramă nouă. Pe această ramă se poate acumula două kilograme de miere. Uitați-vă miere proaspătă”.

În total, antreprenorul deține șapte prisăci, de la care, în funcție de sezon, adună între 15 și 35 de tone de miere ecologică. Produsul apicol, spune el, este exportat în Germania. Prețul angro pentru un kilogram de produs dulce, variază între 70 și 90 de lei, în funcție de tipul mierii.

În timpul pandemiei a crescut cererea la mierea autohtonă. La mare căutare este mierea de calitate. În afară de aceasta noi producem și laptișor de matcă. Acesta este un produs lecuitor și foarte benefic pentru organism. El îl întărește. Acum este la mare căutare lăptișorul de miere”, a povestit apicultorul Andrei Bodean.

Apicultorul spune că, în acest an, din cauza lipsei de precipitații, dar și a pandemiei, prețul la mierea ecologică va crește cu 10-15 la sută. Astfel un kilogram de miere ar putea costa peste 100 de lei. Andrei Bodean a mai adăugat că mierea din Republica Moldova e la marea căutare și este un concurent direct produsului similar din China.

Cred că prețul la miere va crește esențial. Deoarece cel mai mare exportator de miere ieftină a fost China, în legătură cu pandemia, oamenii se tem”, a spus apicultorul.

În prisacă, Andrei este ajutat de un prieten. Împreună, vor să pună bazele unei școli apicole.

Aici nimic nu e complicat, trebuie să iubești natura, albinele. Acum, la noi s-a dat startul unui proiect cu investițiile individuale, construim o bază pentru extragerea mierii, plus hrănirea stupilor”, a menționat Anatolie Scacodub.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproape opt mii de apicultori, iar volumul total al producţiei de miere este de circa 6.500 tone anual.

Un kilogram de miere costă între 100 și 120 de lei.

https://nordnews.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *