Actualitate

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

 Un Brexit haotic ar urma să coste eco­nomia germană 9 mld. euro, po­trivit com­paniei de consultanţă Oliver Wyman, scrie Handelsblatt. Industria auto ar fi cea mai puternic afectată, costurile urmând să se ridice la 3 mld. euro. Ar urma, după impact, in­dus­triile produselor chimice, alimen­tară şi a bunurilor de consum, care ar suferi o lovitură combinată de 4 mld. euro.

Firmele britanice ar avea cu mult mai mult de suferit, costurile urmând să atingă 32 mld. euro. Toate cele 2.500 de com­panii germane cu operaţiuni în Marea Britanie ar urma să fie serios afectate. Un Brexit dezordonat ar afecta puternic creşterea economiei germane, lăsând companiile să „privească în abis“, a avertizat la rândul său puterni­ca fede­ra­ţie industrială a Germaniei, potrivit Financial Times.

Dieter Kempf, preşedintele BDI, a declarat că respingerea de către Parla­mentul britanic a acordului de retragere este o decizie „dramatică“. „Ne îndrep­tăm periculos către un Brexit haotic.“

e Mesajul alarmist evidenţiază teme­rile în creştere ale liderilor politici şi de business din Germania, a cărei econo­mie ar urma să aibă mai mult de suferit decât orice altă economie din UE de pe urma unui Brexit fără acord. Companiile ger­ma­ne au investiţii de 120 mld. euro în Marea Britanie, iar comerţul bilateral este estimat la 175 mld de euro pe an.

BDI a anunţat că se aşteaptă ca rata de creştere economică din Germania să atingă 1,5% în acest an, avertizând în acelaşi timp că estimarea ar fi semnificativ redusă în cazul unui Brexit fără acord.

Într-un astfel de scenariu, rata de creştere ar putea să nu depăşească 1%.

Catalina Apostoiu
zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *