IT&C

Un congres national de istorie a presei va fi organizat la Pitesti

„Locul presei regionale romanesti in context european”, acesta va fi genericul celui de-al treilea congres national de istorie a presei, organizat la Pitesti, in zilele de 23 si 24 aprilie, de Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP) si Universitatea „Constantin Brancoveanu” din Pitesti.

Congresul se adreseaza cadrelor didactice universitare, cercetatorilor, bibliotecarilor si jurnalistilor cu preocupari in domeniul larg al jurnalismului sau, in particular, al istoriei presei. Conferinta inaugurala va fi sustinuta de un membru al Academiei Romane (o invitatie in acest sens a fost adresata acad. Eugen Simion). Dezbateri in plen vor viza „Aspectele metodologice si de cercetare privind fenomenul mediatic”. Cele 50 de comunicari ale unor specialisti in domeniul jurnalismului – in special, al istoriei presei romanesti (universitari, cercetatori, jurnalisti) – vor fi sustinute pe sectiuni tematice. Lucrarile trebuie sa fie inedite si sa abordeze subiecte de istoria presei scrise, a radioului, a televiziunii etc. Comunicarile vor fi publicate in volum la o editura de prestigiu universitar (cotata CNCSIS). Va fi lansat numarul 7 al „Revistei de istorie a presei” (in format nou) si vor fi prezentate carti de specialitate semnate de participanti. Edituri de prestigiu vor expune literatura de specialitate si de istoria presei, in general, si a celei culturale, in special.

Doritorii de a lua parte la congres trebuie sa trimita rezumatele (300-500 de cuvinte) pana la 15 februarie 2010, la marian_petcu2003@yahoo.com sau sgrossu@gmail.com, pentru a fi evaluate academic. Confirmarea acceptarii va fi transmisa, prin e-mail, pana la data de 1 martie 2010.

Asociatia Romana de Istorie a Presei a fost creata in 2006, la Cluj-Napoca, la initiativa prof. Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. In prezent ea numara circa 80 de membri (cadre didactice, cercetatori, jurnalisti, oameni preocupati de cercetarea istoriei fenomenului mediatic romanesc). Trei obiective majore se afla in atentia asociatiei: redactarea unei istorii a presei romanesti, tiparirea unei reviste de specialitate, organizarea unui muzeu national al mass-media.

Silvia Grossu, conf. univ. dr.,
presedintele Sectiei Basarabia ARIP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *