Cultură

Un deceniu fără Nicolae Sulac

Evenimentul a fost organizat de către instituția-gazdă și fiica marelui dispărut, Doina Sulac. În discursul ei, moderatoarea salonului, Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a evocat personalitatea artistului, care și-a început cariera în instituția condusă acum de ea.
 
Apoi a luat cuvântul fostul director al filarmonicii, Mihail Murzac. El a povestit mai multe întâmplări cu Nicolae Sulac, omul care a devenit legendă prin cântecul său, dar și prin spiritul și umorul de care a dat dovadă întotdeauna. Lui Sulac, bunăoară, nu i se permitea să plece peste hotare. Abia cu mult mai târziu a fost acceptat pentru un turneu în Mongolia. Atunci când a fost anunțat că va pleca în țara respectivă, Sulac a râs, replicându-i directorului: „Dar parcă Mongolia este peste hotare?”.

„Noi toți am crescut cu cântecul lui Nicolae Sulac. Atunci când am fost angajat în Orchestra „Lăutarii” și am primit primul salariu, mă întrebam dacă are rost să mi se plătească, odată ce cânt alături de Sulac. Apoi au urmat nenumărate turnee prin satele noastre, cu case de cultură neîncălzite, sau când era o arșiță îngrozitoare. Mă bucur că l-am cunoscut și i-am făcut aranjamente la câtva piese, inclusiv la șlagărele „La o margine de drum” și „Când tata va veni”, a afirmat violonistul Anatol Vițu.

Apoi a luat cuvântul Ion Scutaru, director adjunct la Liceul Teoretic „Ion Creangă”. El a organizat o seară de comemorare a marelui artist, la care au participat mai multe personalități din domeniul muzicii care l-au cunoscut. „Sulac este nemuritor așa cum și doina lui este nemuritoare”, a constatat profesorul Ion Scutaru.

Sergiu Brumă, director adjunct la Liceul de Arte „Nicolae Sulac”, a declarat că se mândrește cu faptul că instituția pe care o conduce deja de patru ani poartă numele marelui cântăreț. Drept dovadă că în grădina lui Sulac cresc mai multe flori, el a venit în fața celor prezenți cu doi elevi – Dan Brumă și Luminița Constanța, care ne-au cântat cu drag la vioară și la fluier.

Amintiri emoționante despre marele dispărut ne-au împărtășit interpreții Anatol Latâșev și Gheorghe Nichiforeac, soția cântărețului, Svetlana Sulac, dar și fiica Doina, care a prezentat și un recital muzical. O poezie i-a dedicat bunicului și nepoțica rapsodului, Nicoleta Sulac, de opt anișori, care studiază pianul la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *