Timpul Local

Un dinozaur aşteaptă să fie dezgropat

Profesorul de istorie de la Liceul teoretic „Vasile Alecsandri” din localitate, Vasile Grigoriţă, afirmă că este vorba despre scheletul unui animal destul de mare şi presupune că ar fi al unui dinozaur.

„Pe 1 noiembrie 2011, consăteanul meu Vasile Lupan m-a sunat să-mi spună că a găsit un craniu de dimensiuni mari în cariera de nisip din localitate. Imediat m-am deplasat la faţa locului, iar din ceea ce am văzut mi-am dat seama că nu este al vreunui animal obişnuit din RM şi l-am transportat la muzeul şcolii din Colibaşi”, ne spune Vasile Grigoriţă. Profesorul de istorie menţionează că dinţii craniului respectiv sunt într-o stare foarte bună, iar mulţi localnici au confirmat faptul că acesta nu poate să aparţină unei specii de animal cunoscut astăzi pe teritoriul ţării.

Potrivit istoricului, dimensiunile craniului sunt de 80×40 cm. „Aş vrea ca acest craniu să rămână în muzeul şcolii, pe care îl conduc, astfel ca şi copii din zonă să aibă posibilitatea să vadă osemintele”, zice Vasile Grigoriţă. El îşi aminteşte că, în vara anului trecut, au mai fost găsite nişte oase de dimensiuni mari, dar ele au fost pierdute, pentru că nu li s-a dat nicio importanţă. „De data aceasta am anunţat profesorii de la Universitatea „Bogdan P. Hasdeu” din Cahul şi responsabilii de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Vineri, ne-a vizitat profesorul de arheologie de la Universitate, Victor Moldovanu, care ne-a spus că trebuie de făcut nişte săpături şi a promis că va vorbi, la rândul său, cu cineva de la Chişinău. Din păcate, până azi (ieri – n.n.) nu a venit încă nimeni la faţa locului…”.

Istoricul de la Colibaşi susţine că săpăturile trebuie să aibă loc fără întârziere, pentru a mai salva ceva din acel schelet. El crede că în zidul de nisip se află întreg corpul dinozaurului. Vasile Grigoriţă nu a stat însă cu mâinile în sân şi a căutat personal date despre cele găsite la Colibaşi. „Fiind curios din ce specie face parte scheletul descoperit, am căutat pe Google informaţii şi am găsit un craniu de dinozaur care se aseamănă foarte mult cu cel din mâinile noastre. Această specie se numeşte „stegoceras”. Profesorul din Colibaşi crede că, odată cu determinarea exactă a speciei, se poate deduce aria de extindere a acesteia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *