Actualitate

Un hacker din Moldova a ”pus mâna” pe datele personale a aproape 4000 de utilizatori

În cadrul urmării penale s-a stabilit că moldoveanul împreună cu alte persoane, care încă nu au fost identificate de oamenii legii, încărcau diferite programe nelicențiate, care erau virusate preventiv, pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip „torrent”, în scopul sustragerii informațiilor de acces la poște electronice sau la alte conturi online.

Urmare a infectării sistemelor informatice, hackerii au obținut parolele de acces la poștele electronice, conturile bancare, site-urile web a peste 3600 utilizatori ai sistemelor informatice din Republica Moldova și de peste hotare.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicate două laptopuri, trei telefoane mobile, un suport de memorie HDD precum și alte documente importante cauzei penale. În prezent, hakerul are statut de învinuit și este cercetat penal. Deocamdată nu se știe ce riscă dacă va fi găsit vinovat.

În vederea evitării virusării sistemelor informatice cu programul malițios, politia recomandă, printr-un comunicat de presă, cetățenilor să utilizeze produse de program licențiate, să instaleze soluții de securitate actualizate, să utilizeze browser cu protecția pro-activă. Populația este îndemnată să evite descărcarea de pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip „torrent” și să dea dovadă de prudență maximă la primirea e-mail-urilor, deschiderea/procesarea atașamentelor suspecte.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *