Ultima oră

Un inventator român, premiat cu medalia de aur la Salonul de invenţii de la Geneva

Inventatorul din Deva a propus un dispozitiv care se numeşte „deflector termic” şi care se foloseşte la echiparea autovehiculelor pe timp de vară cu scopul de a reduce pierderile de putere ale motorului din cauza temperaturilor ridicate de afară.

Corneliu Birtok Băneasă a declarat, pentru Agerpres, că juriul a apreciat că invenția ajută reducerea consumului de carburant și a noxelor poluante, că este brevetată și că face parte dintr-un studiu de doctorat.

El a explicat că deflectorul termic permite reducerea temperaturii aerului pe galeria de admisie la motor, fapt care duce la optimizarea funcţionării acestuia în zilele de caniculă. În acest fel se obţine o reducere a consumului de carburant cu 7%, dar şi o scădere a noxelor ce sunt eliminate în atmosferă.

Dincolo de premiile pe care le-a obţinut, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a remarcat faptul că echipa României este bine primită la toate saloanele de inventică din lume. În opinia sa, ar fi util ca inventatorii care câştigă diverse premii să fie sprijiniţi ulterior de către autorităţi pentru a-şi pune ideile în practică.

„Inventivitatea românească îşi spune cuvântul peste tot în lume, nu numai la Geneva. Ar fi foarte bine ca aceste invenţii să fie puse în practică în România, nu în alte ţări, pentru că ar fi păcat să aducem din exterior anumite produse care se pot realiza la noi, pe baza invenţiilor româneşti. Cred că ar fi bine pentru economia noastră ca aceste invenţii, inovaţii, să devină produse autohtone”, a apreciat inventatorul din Deva.

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă este doctorand al Universităţii Politehnica din Timişoara în specializarea ingineria materialelor. El a obţinut până acum 28 de medalii de aur la diverse saloane internaţionale de inventică din ţară şi din lume. România a fost reprezentată la Salonul internaţional de invenţii de la Geneva de 30 de inventatori, selecţia acestora fiind efectuată de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.

Salonul de la Geneva a ajuns la ediţia cu numărul 44 şi a fost vizitat de peste 57.600 persoane. În cadrul salonului au fost prezentate aproximativ 1.000 de invenţii din 40 de ţări
 
Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *