Timpul.md

Actualitate 22 Septembrie 2020 | 15:48

Un magnat chinez, care l-a criticat dur pe Xi Jinping, a fost condamnat pentru corupție. Acesta dispăruse fără urmă în luna martie

 

Un magnat chinez din domeniul imobiliar a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupție. Miliardarul dispăruse fără urmă în luna martie, după ce publicase un eseu critic la adresa președintelui Xi Jinping, în care condamnase modul în acesta a gestionat pandemia de Covid-19.

Un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren Zhiqiang de deturnare de fonduri (peste 16 milioane de dolari), luare de mită, abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 17 milioane de dolari la o companie de stat pe care a condus-o, relatează CNN.

Astfel, Zhiqiang a fost condamnat la 18 ani de închisoare și a primit și o amendă de 620.000 de dolari. Instanța a spus că acuzatul „a recunoscut de bună voie acuzațiile” și că „acceptă verdictul curții după recuperarea integrală a prejudiciului creat”.

Tribunalele din China au o rată a condamnărilor de circa 99%, potrivit observatorilor independenți, arată CNN. Acuzațiile de corupție sunt cele mai frecvent întâlnite în cazul foștilor apropiați ai regimului comunist, care cad în dizgrație.

Condamnarea lui Ren Zhiqiang și pedeapsa grea aplicată par să transmită un mesaj către ceilalți membri ai elitei chineze, că nu va fi tolerată nicio critică la adresa peședintelui Xi Jinping.

Ren Zhiqiang, un miliardar de 69 de ani, retras din afaceri, și-a căpătat porecla de „Tunul” pentru modul incisiv și critic în care se exprimă la adresa autorităților chineze. În martie, el a scris un eseu în care, fără să-l numeacă direct, l-a făcut clovn pe președintele Xi Jinping.

„Nu am văzut un împărat arătându-și straiele cele noi, ci un clovn care s-a dezbrăcat de haine și a continuat să insiste că este împărat”, a scris Ren.

La scurt timp după publicarea eseului, miliardarul a dispărut.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus