Cultură

Un nou Gheorghe Oprea, aproape modern

Gheorghe Oprea a practicat de-a lungul anilor o pictură în cheie realistă, iar acum, la vârsta de 65 de ani, face o pictura abstractă. „O dată la cinci ani, vin în faţa amatorilor de artă cu o expoziţie personală, care este ca un fel de dare de seamă în faţa lor. De fiecare dată, vin cu lucrări noi, prin care încerc să demonstrez evoluţia mea ca artist în spaţiu şi timp”, a menţionat el.

Şi de această dată, cei prezenţi l-au redescoperit pe Gheorghe Oprea ca pe un artist care întotdeauna vine cu ceva proaspăt. „Oprea şi-a diversificat tematica şi a intelectualizat-o în mod surprinzător, devenind un pictor modern. A dat în creaţia sa într-o stilistică aproape geometrică, ceea ce înseamnă că artistul încă studiază, perseverând încontinuu”, a constatat scriitorul Leo Butnaru.

La rândul său, criticul de artă Tudor Braga a fost de părere că, dacă la mijlocul anilor ’80 Gheorghe Oprea se baza pe motive şi forme de exprimare inspirate de creaţia populară, în prezent, aceleaşi motive, ca de exemplu, un cuptor, o sobă, o vatră ţărănească se regăsesc în lucrări ce satisfac rigorile artei moderne. „Pe acest vector a evoluat până la a interpreta original, cum este cazul unei capodopere a plasticianului – lucrarea „Emergenţă” (2001)”, a subliniat Braga. El a remarcat, de asemenea, că îndeletnicirea pictorului de a aduna obiecte de artă populară este complementată de interesul său deosebit pentru numismatică, icoane şi creaţii ale unor plasticieni din trecut atât autohtoni, cât şi din cadrul altor culturi.

Pe marginea expoziţiei s-au mai pronunţat Ghenadie Jalbă, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă, scriitorul Constantin Dragomir ş.a.

Născut pe 13 martie 1946, în satul Târnova, raionul Edineţ, Gheorghe Oprea a studiat la Universitatea de Artă Populară din Moscova, prin corespondenţă (1965-1968), la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1970-1974) şi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din capitală. I-a avut în calitate de îndrumători pe Mihai Grecu, Vasile Toma, Olga Orlova, Stanislav Babiuc, Ada Zevin şi Athanasie Oprea. Din 1974 până în prezent este colaborator al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, unde, din 1984, este şef al Sectorului expoziţii.
Şi-a expus lucrările, de-a lungul anilor, în Belgia, Bulgaria, Federaţia Rusă, Olanda, România, Ungaria şi în alte ţări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *