Timpul.md

Actualitate 1 Septembrie 2019 | 10:52

UN NOU SCANDAL / Presa germană: Asasinul de la Berlin are legături cu servciile SECRETE din Federația Rusă

Suspectul reținut săptămâna trecută pentru uciderea unui cetățean georgian la Berlin, avea un pașaport, al cărui număr îl leagă de serviciile de informații ruse, relateaza publicatia germana Der Spiegel.

Zelimhan Hangoșvili, în vârstă de 40 de ani, a fost ucis pe 23 august în parcul Kleiner Tiergarten din centrul Berlinului. Martorii au relatat că asasinul s-a apropiat de bărbat mergând pe o bicicletă și l-a împușcat în cap de două ori, apoi a fugit.

Hangoșvili a luptat în cel de-al doilea război cecen din Caucazul de Nord, în anii 2001-2005, fiind comandant pe linia frontului și un aliat apropiat al președintelui cecen rebel, Aslan Mashadov.

Zelimhan provenea dintr-o comunitate de ceceni etnici dintr-o regiune muntoasă a defileului Pankisi din Georgia. În Germania a plecat, după ce, în 2015, a supraviețuit unei tentative de asasinat în capitala Georgiei, Tbilisi.

La scurt timp după crima de la Berlin, poliția l-a prins pe suspect, care a aruncat în rau bicicleta, arma din care a tras și alte dovezi.

O investigație realizată de Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat și The Insider a constatat că suspectul părea să fi intrat în UE cu documente falsificate.

Conform informațiilor despre viză, numele bărbatului este Vadim Andreevici Sokolov, în varsta de 49 de ani, născut în Irkutsk. El și-a indicat adresa de domiciliu la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, nimeni cu numele presupusului criminal nu a putut fi găsit nici în registrul national al pașapoartelor din Rusia și nici în registrul permiselor de conducere.

Pe de altă parte, numărul pașaportului suspectului a fost emis de o unitate a Ministerul Afacerilor Interne, care anterior a emis documente pentru serviciul de informații al armatei – GRU.

Suspectul a ajuns în Europa prin aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

Kremlinul a declarat miercuri că asasinatul de la Berlin nu are nicio legătură cu statul rus sau cu institutiile sale oficiale.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus