CSI / Rusia

Un om de afaceri rus, împotriva funcţionarilor corupţi şi politicilor economice ale Kremlinului

Dar, odată ce Dmitri Potapenko, un întreprinzător, a luat cuvântul, întregul eveniment a început să arate altfel. Discursul sau extrem de dur la adresa politicilor economice ale Rusiei ar putea fi dovadă unor frustrări majore ale oamenilor de afaceri ruşi, în actualul climat al ţării. Corespondenţă semnată de Carl Schreck şi Mumin Sharikov este rezumată de Oana Serafim.

„În ultimii 20 de ani, dialogul între lumea afacerilor şi autorităţi a semnat cu modul în care un măcelar se uită în ochii unei vite, îi pune cuţitul la gât şi o întreabă candid: ce-o să mîncăm astăzi – carne de vită sau lapte?”, a spus omul de afaceride 44 de ani, care se ocupă de vînzări cu amănuntul şi a fost directorul executiv al unui lanţ de magazine de băcănie Piatiorochka.

Înregistrarea discursului sau de 8 minute a devenit virală pe internet şi acest interes dovedeşte faptul că mulţi alţi mici întreprinzători gândesc poate la fel, dar nu au avut curajul să ia atitudine publică.

Potapenko a spus că în perioada ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice au existat bande de răufăcători care veneau şi cereau taxe de „protecţie” de la oamenii de afaceri. Acum, locul lor a fost luat de inspectorii fiscali, oficialii de la vama şi alte agenţii de stat care caută infracţiuni economice şi care toţi sunt „mult mai răi” decît rackeţii perioadei trecute.

Acestor remarci le-a replicat Vladimir Gutenev, care este membru al partidului lui Vladimir Putin, „Rusia Unită”, şi vicepreşedinte al comitetului pentru industrie din Duma de stat. Gutenev l-a acuzat pe omul de afaceri că prezintă un tablou înfrumuseţat al modului în care se fac afaceri în străinătate şi că de fapt oamenii de afaceri ruşi pun la cale scheme de a fraudă statul, evitînd să plătească taxele. Răspunsul omului de afaceri a fost scurt:

„Când munceşti cu mâinile tale şi pe banii tăi, este altfel decît atunci cînd conduci un comitet. Este diferenţa între a ţine o luminare aprinsă în mână şi a-ţi folosi mâinile pentru muncă.”

Omul de afaceri rus a mai spus, în discursul sau, că situaţia grea a economiei ruse în acest moment nu se datorează ameninţărilor externe, ci autorităţilor ruseşti şi modului în care gestionează ţară, care pun piedici dezvoltării economice. Printre aceste piedici, Potapenko a menţionat emgaroului „ilegal” cum l-a numit la produsele occidentale că şi rată prohibitivă a dobînzilor la împrumuturi.

„Nu a fost preşedintele Obama care a introdus aceste rate”, a spus omul de afaceri rus. El a vorbit şi despre nouă taxa propusă pentru transport, care a scos în stradă la proteste sute de camioane în întreagă Rusie în ultimul timp şi despre faptul că autorităţile ruse cred că au întotdeauna dreptate şi nu ar acceptă sub nici o formă o negociere, văzută că o dovadă de „slăbiciune”.

Deputatul Gutenev l-a numit într-un interviu ieri pe Potapenko „un populist” şi că a politizat agenda unei reuniuni economice. Într-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio, Potapenko a spus că este important că oamenii care gîndesc că el l-au auzit şi că au înţeles că „nu sunt singuri”:

„O să fac mai departe ceea ce eu o să cred că e necesar. Aşa cum se spune: fă ceea ce trebuie să faci şi ce va fi, va fi. Dar e mai bine să mori din picioare decât în genunchi…”, ne-a spus omul de afaceri rus Dmitri Potapenko.

sursă: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *