Opinii și Editoriale

Un pol social-democrat nu e un moft

Astazi, as dori sa ma refer in mod special la tema relatiilor Opozitiei parlamentare cu partidele care au naufragiat in scrutinul din 5 aprilie. Imediat dupa 5 aprilie, perceptia generala era ca acestea s-au scufundat definitiv si nu vor mai aparea in apele tulburi ale vietii noastre politice. Ca sa vezi, insa, nu e chiar asa. Sau, mai nuantat vorbind, nu e tocmai chiar asa, pentru ca „navele” s-au scufundat, „capitanii” lor insa au ramas in viata si acum santajeaza partidele din Opozitia parlamentara sa le scoata „navele” si sa le faca din nou „navigabile”.

Cel mai insistent in situatia data s-a dovedit a fi liderul PD, D. Diacov, care a tinut o conferinta de presa pe aceasta tema. Cred ca S. Urecheanu a avut dreptate atunci cand a afirmat ca declaratiile lui D. Diacov „miroase a santaj” – chipurile, daca nu ne luati cu voi, va aratam noi voua!

Si totusi, sa analizam chestiunea „vaselor naufragiate” prin alta prisma si in alta perspectiva. Pentru aceasta, sa raspundem la intrebarea sacramentala: chiar daca va beneficia de o campanie electorala civilizata – ceea ce, din pacate, nu se va intampla! -, va reusi Opozitia parlamentara sa adune suficiente voturi pentru a avea o majoritate confortabila si a prelua guvernarea? Sau si mai simplu: poate actuala Opozitie parlamentara sa preia puterea, fara voturile partidelor de centru-stanga perdante?

Ar fi gresit sa se creada ca am vreun „interes” sau am devenit, brusc, fanul social-democratiei. Exista insa niste realitati. Iar aceste realitati ne conving ca astazi, in R. Moldova, Opozitia parlamentara nu va putea, de una singura, sa sparga monopolul comunistilor asupra Puterii si de aceea are nevoie de voturile de pe centru-stanga esichierului politic. Aceasta inseamna, in definitiv, ca formarea unui pol social-democrat nu este un moft al capitanilor naufragiati, ci un imperativ, un interes obiectiv al societatii moldovene. Castigand atata cat a castigat, Opozitia a construit doar jumatate de pod spre putere. Urmeaza sa fie construita si a doua jumatate, iata de ce Opozitia nu trebuie sa se opreasca la jumatate si sa se laude ce frumusete de pod a construit, ci sa termine acest pod (spre putere).

Opozitia trebuie sa dea dovada de mult pragmatism, dar si de mult curaj politic, ca sa procedeze la constructia celei de-a doua jumatati a podului, pentru ca e vorba de crearea unui pol social-democrat principial nou. Si anume, Opozitia nu trebuie sa admita crearea unui pol social-democrat controlat de comunisti.

Iata de ce o „lista comuna” pe care ar figura capitanii naufragiati ai actualei social-democratii ar fi o capcana pentru Opozitie. Prezenta acestora, sub orice forma, alaturi de Filat, Chirtoaca si Urecheanu ar avea o singura consecinta – Opozitia ar pierde un numar mare de voturi.

Liderii partidelor naufragiate au o singura solutie morala: convoaca congrese extraordinare, se retrag de la conducerea acestor partide si organizeaza alegerea unor lideri noi. Anume astfel trebuie sa procedeze acesti lideri, daca doresc sa-i credem ca-s patrioti si-si iubesc tara si poporul.

Cat priveste formatiunile conduse de A. Petrencu si V. Pavlicenco, situatia e mai simpla: cu ei nu trebuie sa se poarte niciun fel de negocieri, ei trebuie sa fie lasati sa mai piarda inca o data alegerile, care vor fi ultimele in viata lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *