Timpul.md

Editorial 23 Octombrie 2017 | 06:17

Un președinte anticonstituțional

Am zis că nu mai scriu despre Igor Dodon. Îi acordăm prea multă atenție și băgăm în seamă niște personaje care vor rămâne în istorie ca erori ale scrutinelor electorale.  

Totuși, m-am gândit încă o dată că oamenii trebuie să vadă cine este cu adevărat actualul președinte al R. Moldova. Cetățenii acestui stat trebuie să-i cunoască grosolăniile, pentru că vin alegerile parlamentare din 2018, iar socialiștii se pregătesc deja să guverneze. În atare situație, e bine să ne uităm mai puțin la cum a strănutat Dodon și ce fel de pește a prins și să reacționăm la abaterile sale.

Isterie mare în spațiul public după ce Curtea Constituțională a R. Moldova a stabilit că refuzul președintelui de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este o „încălcare gravă a atribuțiilor sale și o circumstanță ce justifică procedura de suspendare a președintelui”. Evident, a urmat o reacție halucinantă a șefului statului, în care se spune cum funcționează de fapt Curtea Constituțională și Constituția, ceea ce este mai mult decât amuzant, decât serios. „Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost azi este instituirea de noi norme constituționale. Altfel decât uzurpare a puterii în stat, aceste acțiuni nu pot fi numite. O să răspundeți pentru asta”, a declarat țanțoș Igor Dodon. Aceste declarații denotă frustrările sale profunde și faptul că el devine din ce în ce mai neputincios în calitatea sa de șef al statului.

Situația respectivă nu este nici pe departe atât de simplă, precum se pare, și are nevoie de unele explicații. Am văzut numeroase comentarii, începând cu glume și terminând cu declarații în cadrul unor emisiuni. Eu aș prefera să fac referire la comentariile calificate ale specialiștilor în drept constituțional. De exemplu, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a explicat clar, în cadrul unei emisiuni la Moldova-1, că „președintele R. Moldova, exact ca și oricare agent al statului, ca și toate instituțiile acestui stat, este obligat să acționeze în spiritul loialității față de Constituție”. Tănase subliniază că hotărârile Curții nu sunt simple acte judiciare, ci fac parte din textul Legii Fundamentale. Respectiv, sunt obligatorii pentru toți.

Chiar aștept să o vedem și pe asta, și anume incriminarea penală a cuiva care refuză să execute hotărârile Curții Constituționale. Aștept ziua în care Codul Penal se va aplica și în cazul lui Dodon. Aștept ca insultele și amenințările la adresa unioniștilor și judecătorilor înaltei Curți să fie pedepsite conform legii.

După un președinte anticonstituțional, vrem unul cu respect față de dreptul penal!  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus