Ultima oră

Un prim activist Greenpeace arestat în Rusia a părăsit Sankt-Petersburg: Sunt îngrijorat pentru cei care locuiesc în Rusia

Dmitri Litvinov, un suedo-american de origine rusă, a părăsit la ora locală 20:25 (18:25, ora României) Sankt-Petersburg la bordul unui tren către Helsinki, în Finlanda.

Acesta a primit în cursul zilei o viză care îi permitea să părăsească teritoriul rus după ce a fost amnistiat.

El a intrat în Finlanda la ora locală 20:30 (19:30, ora României), a declarat Greenpeace într-un comunicat.

Acesta va merge apoi la Stockholm cu feribotul.

"Părăsesc Rusia cu sentimente contradictorii: mă simt pe de o parte uşurat că totul s-a terminat iar pe de alta am un sentiment de nedreptate deoarece ne-au considerat criminali", a declarat el înainte de plecare.

"Acuzaţiile la adresa noastră au fost ridicate dar cazul nu a fost închis", a explicat el.

"Sunt îngrijorat pentru cei care locuiesc în Rusia", a mai spus el.

Litvinov făcea parte din echipajul navei Arctic Sunrise – compus din 30 de persoane dintre care 26 de altă naţionalitate decât rusă – arestat la sfârşitul lui septembrie după o acţiune împotriva unei platforme petroliere din Oceanul Arctic menită să denunţe riscurile exploatării hidrocarburilor din această zonă cu ecosisteme deosebit de fragile.

Inculpaţi iniţial pentru piraterie, un delict pasibil de o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare, capetele de acuzare ale militanţilor au fost ulterior recalificate în "huliganism", delict pentru care riscau până la şapte ani de închisoare.

Reţinuţi iniţial la Murmansk, dincolo de cercul polar, aceştia au fost apoi transferaţi la Sankt-Petersburg, înainte de a fi puşi în libertate pe cauţiune în noiembrie şi beneficiind în final de amnistia votată săptămâna trecută de Parlamentul rus cu ocazia celebrării a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei.

Rusia a început joi să elibereze vize de plecare cetăţenilor străini, după ce a încetat oficial în ultimele zile urmărirea penală.

Arestaţi pe mare de un commando al forţelor ruse, aceştia nu dispuneau de vize de intrare pe teritoriul rus, ceea ce îi împiedica să şi plece.

Mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *