Timpul Local

Un proiect de dezvoltare regională a fost tergiversat în sudul ţării

Directorul ADR Sud, Maria Culeşov, s-a deplasat în această săptămînă la Cahul, unde a avut o şedinţă operativă cu primarul Nicolae Dandiş şi reprezentanţii companiei, contractată pentru executarea lucrărilor de reconstrucţie a străzii “I. Spirin”.

Potrivit Mariei Culeşov, în conformitate cu planurile de finanțare aprobate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor pentru proiectul respectiv, în anul 2017 urmează să fie valorificată suma de zece milioane de lei. Totodată, directorul ADR Sud s-a arătat îngrijorată că “în luna iunie curent nu a fost respectat graficul de execuţie, iar antreprenorul nu a realizat lucrările planificate, fiind întîrziată valorificarea a 1,1 mln de lei”.

În replică, directorul întreprinderii prestatoare de servicii, Cristian Badiu, a spus că “valorificarea slabă a mijloacelor financiare și executarea lucrărilor de construcție rămîn în urma celor planificate din motivul refuzului semnării fazelor determinante de către Inspecția de Stat în Construcții”.

Antreprenorul a mai adăugat că pentru montarea pavajului și a bordurii mici, conform proiectului, are nevoie de cel puțin 4-5 luni de lucru, ceea ce va duce la finalizarea în anul 2018 (adică cu întîrziere) a proiectului de reabilitare a străzii “I. Spirin” din municipiul Cahul. Acesta a propus ca “lucrările de pavare a trotuarelor să fie înlocuite cu lucrări de asfaltare, ceea ce va contribui nemijlocit la finalizarea lucrărilor respective în anul 2017 și, posibil, la micșorarea costurilor”. Propunerea a fost susţinută de edilul cahulean, Nicolae Dandiş.

În cele din urmă, s-a decis că antreprenorul general va intensifica procesul de execuție a lucrărilor, va actualiza graficul de muncă și, în regim de urgență, îl va transmite pentru avizare la ADR Sud. Iar ADR Sud, la rîndul său, va întruni în ședință operativă grupul de lucru pentru achiziții, pentru a discuta și modifica proiectul.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea drumului de importanță regională – strada Ivan Spirin din mun. Cahul”, care are drept obiectiv eficientizarea transportului de mărfuri şi călători în Regiunea de Sud a R. Moldova prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a fost demarat în anul 2014 și este implementat de ADR Sud în parteneriat cu Consiliile raionale Cahul, Taraclia și Vulcănești. După darea în exploatare a străzii reparate, aceasta urmează să aducă beneficii celor 41 de mii de locuitori ai orașului Cahul, precum și unui număr de 187 de mii de cetățeni, cît constituie populația raioanelor Taraclia și Vulcănești.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *