Cultură

Un roman despre cei plecati peste hotare

Vineri, la Biblioteca municipala „B. P. Hasdeu” din capitala a fost lansat romanul Claudiei Partole „Viata unei nopti sau Totentanz”. Aparuta la Editura „Pontos” din Chisinau, cartea este ilustrata de pictorul basarabean Teodor Buzu, stabilit in Cehia, si este postfatata de distinsul prozator Vladimir Besleaga. Intre altele, el mentioneaza ca este o carte care „te prinde” imediat. Adica, constata scriitorul, odata ce ai pornit s-o citesti, o duci pana o dai gata.

„Este un roman, o confesiune lirico-filozofica patrunsa, de la un capat la altul, de multa poezie, chiar daca e… trista. Forma de jurnal ii permite autoarei sa concentreze materia epica la maximum, revelandu-se, in nici doua sute de pagini, cel putin patru destine umane, toate tragice. Exista insa si o a cincea fiinta, anonima, amintita doar in treacat, dar care ti se infige in suflet si in memorie, si… strigatul disperat al careia, prabusita in neagra prapastie, staruie in auz mult timp dupa ce ai incheiat lectura”, mai afirma scriitorul.

Cartea este despre cei plecati sa munceasca la negru peste hotare. In discursul sau, moderatorul manifestarii a accentuat ca romanul este de un psihologism dureros, o naratiune palpitanta. Editorul volumului, Marcela Mardare, a mentionat: „Actiunea romanului se desfasoara intr-o noapte de veghe. Este un roman psihologic care isi bazeaza firul pe tragism, un roman in care se dezvaluie o realitate, cand tara nu e in stare sa-si apere propriii cetateni, multi dintre ei evadand din ea, iar cei care raman se autoexileaza in propriile case". Pe marginea romanului s-au mai pronuntat Ninela Caranfil, Victor Prohin, Veronica Postolachi, Vlad Zbarcoig, Marcela Mardare, Valeria Dascal, Nicolae Rosca, Dumitru Crudu, Irina Nechit s.a.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *