Timpul.md

Actualitate 20 Aprilie 2020 | 19:44

Un veteran din Varniţa a fost amendat cu 22.500 de lei și spune că nu are de unde să achite amenda: „Am o pensie de 1700 de lei”

 

Nu mai puţin de 22 de mii şi 500 de lei amendă a primit un bărbat din Varniţa, pentru că ar fi încălcat măsurile de prevenire şi combaterea a pandemiei. Deşi purta mască şi mănuşi, poliţiştii l-au dus la inspectoratul din Chişinău şi i-au întocmit proces verbal. Cîteva zile mai târziu, o instanţă de judecată a decis menţinerea pedepsei, în lipsa bărbatului din sala de judecată. Omul spune că este veteran, şi nu are de unde să achite amenda, deoarece primeşte o pensie de 13 ori mai mică.

Dumitru Urâta povesteşte că pe 11 aprilie a venit din Varniţa la Chişinău pentru a merge la o farmacie după medicamente. În parcul Ştefan cel Mare a fost oprit de 3 poliţişti care i-au cerut actele de identitate. Oamenii legii l-au anunţat că din cauza stării de urgenţă nu are voie să meargă prin oraş.

DUMITRU URÂTA, veteran: „Eu m-am supus, mă întorc înapoi şi mergând vreo 50 – 25 de metri mă ajunge din urmă un poliţist, pare-mi-se cu gradul de maior şi mă strigă, „opreşte-te, stai acolo. Eu am dreptul să vă conduc la inspectoratul de poliţie din Buiucani”. Cu ce ocazie? Dumneavoastră aţi spus să mă duc acasă, eu mă duc acasă, nu am nimic cu DVS. „Nu, mergeţi cu mine”, a insistat”.

Bărbatul a fost urcat în maşina poliţiei şi a ajuns la Inspectoratul de Poliţie Buiucani.

DUMITRU URÂTA, veteran: „Locotenent-colonel Bârliba mi-a făcut proces verbal. Eu domnului Bârliba i-am spus: da poate îmi daţi un avocat, un apărător eu nu ştiu toate legile. „Dar ce dumneata nu poţi singur să te aperi. Îţi dăm copia , dar trebuie să te iscăleşti”. Dar de ce să mă iscălesc, dacă mă iscălesc îmi pun juvăţul la gât”.

Procesul verbal a fost întocmit în baza Codului Contravenţional pentru fapta de nerespectare a măsurilor de profilaxie prevenire şi combatere a bolilor epidemice. De la Inspectoratul de poliţie, bărbatul a plecat pe jos la Gară. Ajuns în Varniţa, Dumitru Urâta a apelat la ajutorul unei vecine, care i-a scris o contestaţie la procesul verbal de amendă. Peste 6 zile, bărbatul a fost invitat la Judecătoria Ciocana.

DUMITRU URÂTA, veteran: „Informaţia am primit pe data de 17 la ora 12 şi 5 minute, dar şedinţa trebuia să aibă loc la ora 14:00 şi 30. Cum pot eu să mă deplasez la aşa depărtare fără niciun transport, maşini de ocazie nu se opresc, nu te ia nimeni”.

Din acest motiv, Dumitru Urâta a solicitat amânarea şedinţei de judecată pentru o altă zi. Însă, pe 18 aprilie, în lipsa inculpatului, instanţa a decis menţinerea amenzii în valoarea de 22.500 de lei.

"Se respinge ca fiind neîntemeiată contestaţia înaintată de Urâta Dumitru împotriva procesului verbal cu privire la contravenţie ..., încheiat de către Inspectoratul de Poliţie Buiucani al IGP. ...Hotărârea e cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la data pronunţării..."

Dumitru Urâta spune că este veteran de război şi nu are de unde lua 22.500 de lei pentru a achita amenda.

DUMITRU URÂTA, veteran: „La mine pensia e 1500 de ruble transnistrene, ca 1700 de lei. Iată cu aceea trăiesc, iată gospodăria mea, iată tot”.

Pe 12 martie, Parlamentul a votat mai multe modificări la Codul Contravenţional şi Codul Penal, fiind înăsprite sancţiunile pentru răspândirea bolilor epidemice. Astfel, persoanele fizice care nu respectă măsurile de profilaxie riscă amenzi de până la 25 de mii de lei, iar pentru persoanele juridice, amenda este de până la 75 de mii de lei.

http://tvrmoldova.md/

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus