Actualitate

Un veteran l-a lovit pe Dorin Chirtoaca cu pumnul in cap

In dimineata zilei de ieri, peste o suta de pensionari, majoritatea vorbitori de rusa, s-au adunat la primarie pentru a protesta impotriva deciziei Consiliului municipal Chisinau (CMC) de a majora, de la 1 octombrie, tarifele la apa si canalizare. Nemultumitii au mai cerut sa le fie permise si in continuare calatoriile gratis in transportul public. In scurt timp, protestul pasnic s-a transformat in unul violent.

Desi au dorit neaparat sa vorbeasca cu Dorin Chirtoaca, atunci cand acesta a iesit in mijlocul multimii, mai multi pensionari s-au napustit asupra primarului general. Un barbat l-a lovit cu pumnul in cap si altii au incercat sa-l imbranceasca. Printre protestatari, insa, erau si pensionari care simpatizeaza cu primarul. Ei strigau „Dle Chirtoaca, noi o sa va aparam!” si se luptau din rasputeri sa-i indeparteze pe cei agresivi. Nici jurnalistii nu au scapat de multimea furioasa, unora le-au fost smulse si calcate in picioare microfoanele… Primarul a incercat sa convinga multimea sa mearga in Piata Marii Adunari Nationale, ca sa deblocheze circulatia transportului pe bd. Stefan cel Mare si Sfant. Doar cativa l-au urmat insa. Majoritatea au ramas la primarie, spunand ca nu guvernul le-a majorat tarifele, ci municipalitatea…

In curand, in fata primariei au aparut inca vreo 400 de pensionari, care s-au impartit in doua tabere. Unii scandau „Jos Chirtoaca!”, ceilalti – „Jos comunistii!”, iar vorbitorii de rusa strigau in gura mare: „Romanilor, plecati in Romania!”. Multi dintre cei care au venit la protest la indemnul Maiei Laguta, presedinta organizatiei „Salvgardare”, au condamnat violenta incitata de lidera lor si au numit-o „tradatoare”. Insotita de cativa pensionari, Maia Laguta a mers la negocieri cu Dorin Chirtoaca. La insistentele ei, primarul i-a dat in scris o recipisa in care se obliga sa convoace o sedinta a CMC la care sa se discute problemele protestatarilor. Maia Laguta urma sa-i convinga pe pensionarii, care devenisera foarte agresivi, sa plece acasa. Aceasta insa, una vorbea cu primarul si alta facea in realitate, prin diferite gesturi indemnandu-i pe protestatari sa procedeze tocmai invers.

Partidul Comunistilor, in spatele protestelor

Dorin Chirtoaca a intrat in primarie, incercand sa le vorbeasca pensionarilor de la balcon, insa acestia faceau atata galagie, incat vorbele primarului nu puteau fi auzite. Ei doreau sa patrunda in primarie, dar intrarea era blocata de mai multi politisti. Situatia era monitorizata de comisarul orasului, Vladimir Botnari, care in ultimul timp si-a schimbat atitudinea sfidatoare fata autoritatea publica locala.

Dupa-amiaza, in fata primariei au venit mai multe persoane tinere care au intrat in dialog cu pensionarii, incercand sa le explice ca majorarea tarifelor este inevitabila pentru a nu ramane, in general, fara transport si fara apa. Tinerii erau atacati cu brutalitate de catre unii activisti in etate. Insasi Maia Laguta a demonstrat un comportament agresiv, atacand verbal reporterul de la TIMPUL. Unii batrani au recunoscut ca in spatele acestui protest ar sta Partidul Comunistilor – printre protestatari erau si cateva persoane care tineau in mana stegulete ale URSS. Chiar si Maia Laguta, fara sa-si dea seama, a recunoscut ca protestatarii sunt sustinatorii comunistilor, invinuindu-l pe primar ca prin majorarea tarifelor s-a razbunat pe electoratului care a votat PCRM. Batranii adusi la primarie au amenintat ca vor protesta in fiecare zi pana nu le vor fi satisfacute revendicarile.

Pretul la apa si canalizare in mun. Chisinau este mai redus decat in alte localitati din RM. Astfel, daca de la 1 octombrie chisinauienii vor plati 9,17 bani pentru un metru cub de apa, consumatorii din Stefan Voda achita 13,5 lei, cei din Lipcani – 17,64, Anenii Noi – 19,4, Edinet – 17,7, Soroca – 10,82, Cantemir – 14,75si Balti – 10,5 lei. In acelasi timp, agentii economici din Taraclia platesc pentru un metru cub de apa 90 lei, cei din Criuleni – 60 lei, Anenii Noi – 74 si Donduseni – 87 lei. Aceste tarife sunt in vigoare de mai multi ani, multe decizii fiind luate de consilii unde majoritatea o constituiau comunistii. Chiar daca autoritatile locale nu acorda nicio subventie in acest sens, consumatorii din aceste localitati nu au protestat.

Primaria nu are cum sa cedeze

Ieri-seara, dupa ce protestatarii s-au imprastiat, Dorin Chirtoaca a organizat o conferinta de presa. El a declarat ca primaria nu are cum sa cedeze, oricat de mult ar dura protestele. „Aceste transformari sunt necesare pentru a face ordine si reforme in serviciile municipal si sa-i ajutam doar pe cei saraci. Anul trecut am oferit nevoiasilor compensatii la caldura, de la 230 pana la 600 de lei. Acum la acestea se mai adauga 70 de lei pentru transport. Chiar daca acest lucru trebuia sa-l faca guvernul inca in 2001. Am luat decizia de a oferi compensatii doar paturilor sarace, in caz contrar, Chisinaul risca sa intre in incapacitate de plata, datorita faptului ca acum un an si jumatate bugetul a fost injumatatit de catre guvernul comunist, au scazut veniturile etc. Si-apoi, cum vor reactiona locuitorii RM auzind ca chisinauienilor li se ofera compensatii de pana la 600 de lei, in conditiile in care la tara nimeni nu are nicio facilitate”, s-a intrebat primarul.


 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *