Actualitate

UN Women: „Uneori încercăm să facem lucruri pentru oameni, dar le negăm puterea de a lupta pentru ei”

În aceeași zi, doamna Mlambo-Ngcuka a participat la un evenimentul intitulat „Femeile aduc soluțiile – traseul supraviețuitoarelor violenței”. Performanța, realizată de Teatrul MADE, a ilustrat călătoria femeilor care au găsit soluții la problemele dificile, dar și greutățile suportate de victimele violenței. Apoi, evenimentul a fost încununat de mărturii reale ale femeilor care au depășit cercul vicios al violenței, au reușit, în pofida prejudecăților, să devină lidere în comunitatea lor sau să lupte cu stigma împotriva femeilor care trăiesc cu HIV.

„Fiecare dintre noi care este discriminată, oprimată, care este supusă violenței, trebuie să aibă puterea de a deveni campioana propriei generații. Investiția în capacitatea femeilor și bărbaților de a lupta pentru ei este cea mai puternică investiție pe care o puteți face. Uneori încercăm să facem lucruri pentru oameni, dar le negăm puterea de a lupta pentru ei. Uneori ne dorim să fim eroinele în istoriile altcuiva”, a declarat doamna Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Viorica Dumbrăveanu, viceministra Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei din R. Moldova, a subliniat rolul important pe care femeile l-au jucat în elaborarea legislației naționale ce urmărește să prevină și să pună capăt violenței împotriva femeilor.

„Stereotipurile profund înrădăcinate în fiecare societate se numără printre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în domeniul egalității de gen. Având în vedere importanța creării unor politici de stat care să funcționeze pentru toate femeile și toți bărbații, am consultat pentru prima dată femeile care au supraviețuit violenței atunci când a fost elaborată strategia de stat privind prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor”, a afirmat viceministra.

Dialogul cu prim-ministrul Pavel Filip s-a axat pe reușitele Guvernului în avansarea egalității de gen în Moldova și necesitatea crucială ca aceste realizări să fie sustenabile și implementate. „Activitatea Guvernului pe acest segment este orientată mult mai larg, și anume, nu urmărim doar promovarea unor politici, dar și să facem față problemelor care au rădăcini mult mai adânci și pornesc de la ceea ce se întâmplă în familie, de la percepțiile și prejudecățile care există în societate”, a menționat premierul.

În timpul ședinței cu Președintele Parlamentului, Andrian Candu, directoarea executivă UN Women a menționat recentele legi adoptate care au reușit să îmbunătățească cadrul legislativ și respectiv să sporească procesul de abilitare a femeilor și promovarea lor în funcțiile de conducere. În acest sens, un accent sporit a constituit cota de gen de 40 la sută în listele de partide și amendamentele la legislația care previne și combate violența bazată pe gen. Totodată, Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat susținerea necondiționată Moldovei în procesul ratificării Convenției de la Istanbul care urmărește prevenirea și eliminarea violenței domestice.

Misiunea Directoarei Executive s-a încheiat cu o ședință bilaterală cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În cadrul ședinței, directoarea executivă a accentuat importanța angajamentelor din partea R. Moldova pentru abilitarea femeilor și promovarea acestora în funcții-cheie. La rândul său, Președintele a menționat că „asigurarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor se regăsesc în lista priorităţilor instituției prezidențiale”.

Vizita oficială a doamnei Phumzile Mlambo-Ngcuka în R. Moldova, care se desfășoară în perioada 11-12 iunie 2017, are loc în contextul vizitei sale oficiale în Europa de Est și Asia Centrală, fiind precedată de cea în Ucraina.

UN Women este organizația Națiunilor Unite dedicată egalității de gen și abilitării femeilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *