CSI / Rusia

Unde este averea fabuloasă a lui Putin. Ce ştim astăzi după ani de filaj realizat de CIA?

Cu toate acestea, dupa aproape 20 de ani, se ştie foarte putin despre averea personală a președintelui rus și mai ales „unde este aceasta ascunsă”.

Unul dintre motive este faptul că Statele Unite ale Americii au fost preocupate cu probleme mult mai importante, spune publicația. Pe lângă aceasta, Casa Albă, care încerca să „convietuiasca cu noul senior al Kremlinului” considera rapoartele despre corupția din Rusia „incomode dpdv politic”.

Președintii americani, începand cu Bill Clinton, erau ghidati în politica externă de ideea restabilirii relațiilor cu Rusia. În același timp, ei ignorau complet analizele intocmita de subalterni despre „bogăția lui Putin și a celor numiți de el în functii”.

O sursă din Congresul SUA a declarat pentru Times: „reduceri bugetare, atenție mai puțina acordata Rusiei și convingerea politică care acest tip de informație este incomod, în special în etapa inițială de resetare a relatiilor cu Rusia. Toate acestea înseamnă că implicarea in astfel de actiune nu era ceva ușor”. Oficialul şi-a amintit despre raportul CIA privind corupția din Rusia trimis la Casa Albă, care a fost returnat expeditorului cu comentarii obscene pe coperta documentului.

După 11 septembrie 2001, Trezoreria SUA a creat un nou departament, care folosea în lupta împotriva terorismului informații trimise de serviciile de intellicence. „Al-Qaeda”, iar mai târziu Iranul, au devenit obiective-cheie ale Washingtonului, care voia sa dezvolte o strategie de sancțiuni în cazul în care se diplomație devine ineficientă, iar intervenția militară – imposibilă. Dar serviciile de informatii nu au considerat Rusia o prioritate.
Putin aur
Când, în 2008, Moscova a invadat militar Georgia, reprezentantii Trezoreriei SUA de la Casa Albă au discuta introducerea de sancțiuni economice anti-ruse. Dar aceste propuneri nu au fost aprobate din cauza temerilor că ar putea provoca deteriorarea economiei globale. Totul s-a schimbat anul trecut, după ce trupele rusești au ocupat Crimeea.

Așa cum scrie Times, SUA au încercat să construiască relațiile cu Rusia în maniera legăturilor sale cu China, când relațiile economice protejează ambele părți de acțiuni nesăbuite în caz de litigii. „În momentul de față, din cauza lui Putin și acoliților lui, am ajuns pe drumul inevitabil și distructiv care duce spre o agravare a situației”, – a declarat un oficial american.

Într-un raport nepublicat al CIA din 2007, averea liderului rus era estimat la 40 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, notează ziarul, pentru cei care au lucrat in administrația SUA, era mai putin interesant unde erau banii lui Putin, ci mai degraba schimbarea de abordare în relațiile cu Rusia.

„În primul rând, avem nevoie sa luam o poziție constructivă – spune un fost angajat al Trezoreriei SUA. În opinia sa, este necesar să se înțeleagă în „ce situația politică suntem; cum vrem să presam; care este cantitatea buna de presiune pentru descurajarea [lui Putin], limitând pagubele economice globale”.

Oficialul crede ca Putin este activat de „complexul lui Napoleon”. „Îi place sa fie puternic, sa dea ordine. Dar tânjește după îmbogățire? Desigur, pentru că pentru a fi cel mai puternic rus, ai nevoie de acces la o mare avere”, – conchide oficialul american.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *