Timpul.md

Bună Dimineața 28 Februarie 2013 | 06:59

Unde-i lege, e și tocmeală!

Personal, cred că principala problemă a Republicii Moldova, care contribuie din plin la regresul acestei țări, este lipsa de respect față de Lege. 

Bune, proaste, incomplete sau evazive, normele juridice trebuie respectate pentru ca un stat să nu fie doar o pată de culoare pe harta geopolitică a lumii și să devină ȚARĂ pentru locuitorii dintre frontierele sale. Cultul pentru lege este primul pas pe care îl face orice națiune pe drumul către progres. Nu sunt jurist, dar din discuțiile cu specialiștii am aflat că legislația moldovenească este una în regulă. Dincolo de lacune, cadrul legislativ, îmi spun cei avizați, este unul relativ modern. Problema este cu respectarea lui. Nu trebuie să fii doctor în drept ca să constați disprețul evident al cetățeanului față de norme. Desigur, exemplul vine de la vârful piramidei, de la politicieni și reprezentanți ai autorității de stat.

Dar, asta e tot? Mă îndoiesc că doar pilda politicienilor și a parveniților de tranziție să fie motivul mizeriei fizice și morale peste care dăm la orice pas. De la sălbăticia în trafic și până la batjocorirea fățișă a legislației privind normele lingvistice, suntem cu toții complici la eșecul intrării în normalitate a țării. Până la urmă, liderii acestei țări sunt și ei tot rodul unei societăți în care, fiecare cetățean, atunci când are ocazia, își închipuie că Legea e voința și potența mușchilor lui.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus