Opinii și Editoriale

Unirea românilor s-a produs deja, în diaspora

Centenarul Marii Uniri va găsi, mâine, o națiune română mai dispersată ca niciodată. Oricare ar fi grila de lectură pe care o aplicăm atunci când dorim să analizăm și să măsurăm gradul acestei dispersări, concluzia la care ajungem este aceeași: în mod paradoxal și trist, în același timp, astăzi suntem mult mai divizați decât acum un secol.

La împlinirea a 100 de ani de la momentul de vârf al săvârșirii unității noastre naționale, românii locuiesc în două state diferite. Fiecare din cele două state românești a fost supus în ultimul sfert de secol unui proces intens de exod al populației. Comunitățile românești din diasporă sunt singurele care, de-a lungul ultimelor două decenii și jumătate, au cunoscut un spor al populației. Și încă unul nemaivăzut: multe țări din Occident, care înainte de mijlocul anilor 1990 auziseră de români doar din cărțile de geografie, sunt astăzi țări de reședință pentru comunități de zeci, poate chiar sute de mii de conaționali. De fiecare dată, bineînțeles, e vorba de români originari din ambele state românești.

Marșul Centenar a avut loc la Milano şi Tudor Ungureanu a cântat la Paris

Așa cum am afirmat și în alte rânduri, principiul „două state, o singură diasporă” nu este doar o expresie doctrinară, cu iz politic. Pentru marea majoritate a emigranților originari de pe ambele maluri ale Prutului, acest principiu este o realitate în viața de fiecare zi. Acolo, în diasporă, nu mai există demult graniță între frați. Și acest lucru se face simțit peste tot: e vorba și de funcționarea asociațiilor diasporale comune, și de serbarea acelorași evenimente festive, și de comemorarea acelorași date triste din istorie. Evident, evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri nu sunt o excepție de la această regulă. Așa cum se cuvine, o sărbătoare de o asemenea amploare începe să fie marcată cu câteva zile înainte și va continua câteva zile după ziua de 1 Decembrie.

Astfel, la 18 noiembrie, mai multe sute de persoane au participat la Marșul Centenar, care a avut loc în centrul orașului Milano. Pentru cei prezenți, a fost o ocazie de regăsire frățească și de celebrare cu multă emoție a Centenarului Unirii. Unele comunități, cum este cea de la Paris, de exemplu, a optat pentru organizarea unui concert cu participarea unor artiști din Basarabia, cunoscuți în întreg spațiul românesc pentru talentul lor extraordinar, dar și pentru spiritul de activism civic în favoarea înfăptuirii Unirii. Astfel, sute de români parizieni au asistat, la 24 noiembrie, la concertul îndrăgiților Maria Stoianov și Tudor Ungureanu, organizat de un grup de asociații culturale ale diasporei noastre din capitala franceză: Asociația culturală „Grigore Vieru”, Asociația LaParis.Net, Asociația „Casa Mare” ș.a. A doua zi, duminică 25 noiembrie, după Sfânta Liturghie, şi enoriașii Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ștefan cel Mare” din Montreuil (în apropiere de Paris) s-au bucurat de prezența oaspeților dragi de la Chișinău. Tot pe data de 24 noiembrie, Asociația „Dacia” de la Roma, condusă de inimoasa activistă unionistă Tatiana Ciobanu, a organizat o Conferință cu genericul „Reîntregirea Țării – retrospective și perspective”.

„100 de lumini pentru Unire”

Și la Atena comunitatea românească este foarte activă în acest an. Pe data de 25 noiembrie, aici a avut loc un concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri, organizat de Asociația „Dacia”, iar duminica viitoare, în capitala străveche a Greciei, românii se vor aduna la un eveniment similar, organizat de Asociația „Ștefan cel Mare”. Așa cum și era de așteptat, la ambele evenimente participă Asociația românilor basarabeni din Grecia „Orfeu”, condusă de Veaceslav Schimbov – cea mai veche asociație a diasporei basarabenilor din Occident. În ajunul Zilei de 1 Decembrie, la Paris, Montreal, Roma, Londra, Berlin şi alte oraşe vor avea loc flash-mob-uri simbolice, cu genericul „100 de lumini pentru Unire”. Cu această ocazie, în locuri publice pitorești și binecunoscute din orașele respective, se vor aduna români, care, prin aprinderea unor lumini, vor anunța lumii întregi bucuria celebrării unui secol de la înfăptuirea României Mari. Tot la Roma, pe data de 2 decembrie, asociațiile românilor basarabeni vor fi invitate de onoare la un concert extraordinar, dedicat Centenarului şi organizat de Asociația Românilor din Italia, condusă de Eugen Terteleac.

Evenimentele prezentate mai sus nu sunt decât câteva exemple care ilustrează amploarea celebrării Anului Centenar peste hotare. Acolo unde autoritățile celor două state românești și-au arătat incapacitatea sau lipsa de motivație și de dorință de a celebra așa cum se cuvine Marea Unire, inițiativa a fost preluată de către oamenii simpli, de către membrii comunităților de români. Lideri de asociații, fețe bisericești, intelectuali, artiști din diasporă și/sau din spațiul românesc, toți s-au mobilizat pentru a organiza aceste frumoase evenimente. Este o dovadă a faptului că patriotismul veritabil nu depinde de fondurile disponibile, nici de liniile de finanțare. Acolo unde există dragoste pentru patrie și sentiment de apartenență la un neam bogat în tradiții și cultură, inacțiunea autorităților nu este o piedică sau o scuză. Mai mult decât niște evenimente culturale la ceas aniversar, aceste frumoase sărbători din diasporă trebuie să fie un semnal de confirmare pentru întreaga suflare românească. Pentru că Unirea românilor s-a produs deja, în diasporă. Asta înseamnă că, în scurt timp, ea se va produce și acasă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *