UE / Nato

Uniunea Europeană şi China confirmă angajamentele în favoarea Acordului climatic

Pe fondul atitudinii Statelor Unite, China pare să devină partenerul global al Europei în materie de schimburi comerciale şi securitate. Premierul chinez, Li Keqiang, se va întâlni vineri cu oficiali UE, la Bruxelles, unde vor exista discuţii inclusiv despre testele balistice nord-coreene şi producţia de oţel.

În plus, în context, aflat joi la Berlin, Li Keqiang a reiterat susţinerea Chinei pentru Acordul climatic de la Paris, contestat de Statele Unite. "China îşi va respecta responsabilităţile în sensul contracarării schimbărilor climatice", a declarat Li Keqiang după întrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

China şi UE asumă angajamentul comun de a dezvolta tehnologii ecologice şi de a ajuta la colectarea anuală a câte 100 de miliarde de dolari, până în anul 2020, pentru a ajuta ţările sărace să reducă emisiile de gaze poluante. "Uniunea Europeană şi China consideră acţiunile în domeniul climei şi în sensul tranziţiei spre energii ecologice un imperativ mai important ca niciodată", se arată într-un comunicat comun semnat de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi de Li Keqiang.

La rândul său, Rusia a semnalat, potrivit agenţiei ANSA, că acordă "o mare importanţă" Acordului de la Paris, subliniind însă că "eficienţa tratatului climatic probabil va fi redusă fără alţi actori-cheie", o referire la Statele Unite.

Donald Trump, preşedintele SUA, "nu înţelege bine" termenii Acordului Paris, a acuzat şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, explicând că Statele Unite nu se pot retrage brusc din Tratatul climatic, întrucât ar fi ilegal. Donald Trump, preşedintele SUA, a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, au anunţat miercuri surse oficiale americane. Conform analiştilor, Administraţia Donald Trump vrea să stimuleze astfel dezvoltarea în continuare a industriilor cărbunelui şi petrolului, sub sloganul "Să facem America măreaţă din nou".

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *