Timpul.md

Actualitate 14 Decembrie 2016 | 13:38

Uniunea pensionarilor din Moldova și-a exprimat dezacordul față de reforma în sistemul de pensii

Uniunea pensionarilor din Moldova a făcut publică o declarație, adresată Președinției, Parlamentului și Guvernului, prin care își exprimă dezacordul față de reforma sistemului de pensii, ce va intra în vigoare în anul 2017.

„Guvernarea actuală a aprobat proiectul reformării sistemului de pensii pe furiș, fără a-l supune consultărilor publice și ignorînd propunerile experților și sindicatelor. Uniunea pensionarilor își dorește o reformă a pensiei echitabilă și nicidecum mimată. Noi propunem crearea unui fond special al persoanelor de vîrsta a treia, lichidarea tuturor schemelor infracționale de sustragere a banilor publici din buget, introducerea unor privilegii de ordin fiscal pentru businessul legal, întoarcerea miliardului furat, lupta reală împotriva corupției ș.a.”, se menționează în declarație.

Președintele Uniunii pensionarilor din Moldova, Victor Leancă, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, că reforma sistemului de pensii ar fi oportună dacă „s-ar desfășura pe etape prin majorarea pensiilor din impozitul special pentru operațiunile financiare a firmelor off-shor, prin mărirea impozitului pentru anumite lucruri de lux, prin crearea unor taxe speciale pentru jocurile de noroc, prin colectarea mijloacelor financiare obținute în urma înstrăinării bunurilor demnitarilor de stat implicați în scheme infracționale, prin lichidarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de cetățeni și prin suspendarea indexării pensiilor, care depășesc patru salarii medii pe economie”.

„În cazul în care autoritățile vor ignora cerințele noastre, Uniunea pensionarilor împreună cu alți cetățeni va ieși pe 16 decembrie la un marș de protest împotriva „pseudo-reformei sistemului de pensii”, a opinat Leancă.

Anterior și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova s-a arătat nemulțumită de atitudinea autorităților, care au ignorat amendamentele propuse de sindicaliști la proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii, și a cerut Parlamentului să le examineze în prima lectură, însă acest lucru nu a fost făcut.

Reformarea sistemului de pensionare prevede majorarea treptată a vîrstei de pensionare, pentru femei de la 57 la 62 de ani și pentru bărbați de la 62 la 65 de ani, cu 6 luni anual de la 1 ianuarie 2017 pînă în anul 2026. Se preconizează, de asemenea, majorarea stagiului necesar de cotizare pentru femei de la 30 ani la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani. Ministerul Muncii a argumentat modificările date prin faptul că rata îmbătrînirii demografice a crescut de la 13,6 la sută în 2005, pînă la 16,2 la sută. Totodată, potrivit previziunilor, pînă în 2035, ponderea moldovenilor cu vîrsta mai mare de 60 de ani va constitui 25 la sută din populaţie. 

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus