Politică

Untila propune crearea unui pol extraparlamentar

La initiativa Miscarii „Actiunea Europeana”, Partidul National Roman, Partidul National Liberal, Partidul Umanist si Partidul Popular Republican au decis sa coopereze si ca stabileasca prioritati comune ale partidelor extraparlamentare, anunta un comunicat de presa al MAE. In cadrul unei mese rotunde care a avut loc miercuri, presedintele MAE, Veaceslav Untila, a spus ca in acest moment partidele extraparlamentare au trei optiuni: sa continue pe cont propriu, fara sanse de a trece pragul electoral, sa se contopeasca intr-unul din partidele consacrate, pierzandu-si complet identitatea, ori sa se uneasca cu alte partide extraparlamentare si sa devina alternativa democrata la actualele partide aflate in Parlament.

Astfel, Untila a propus crearea unui pol extraparlamentar. „Ceea ce va propun este un prim pas catre implinirea unui deziderat exprimat in repetate randuri de electorat: coagularea fortelor democrate. Ii acuzam de multe ori pe cei din partidele parlamentare ca nu sunt capabili sa se uneasca si sa propuna o singura lista. Se pare ca nici noi nu putem face acest lucru”, a declarat Veaceslav Untila.

La randul sau, Vitalia Pavlicenco, presedinta PNL, a mentionat ca e necesara cooperarea partidelor extraparlamentare. „Pe zi ce trece, situatia din teritoriu e si mai deranjanta, oamenii sufera. Pledez pentru o cooperare in mai multe domenii: mass-media, legislatie, evitarea abuzurilor”, a afirmat Pavlicenco. „Cred ca am putea discuta si sa gasim lucrurile care ne unesc. Ar fi bine sa semnam un document si sa aratam pozitia noastra fata de guvernare”, este de parere Nicolae Andronic, presedintele PPR. Si presedintele PNR, Constantin Mitache, a salutat decizia MAE de a coopera. Iar, potrivit liderului PUM, Ion Mereuta, presedintii acestor partide ar trebui sa se intalneasca mai des pentru a elabora un regulament cu privire la cooperarea partidelor.

La finalul dezbaterii, liderii MAE, PNL, PNR, PU, PPR au stabilit ca astfel de intalniri sa aiba loc periodic, cel putin, o data pe luna, pentru a formula pozitii comune privind problemele importante ale societatii si ale scenei politice din RM. Ieri cele cinci partide au acuzat coalitia de guvernare si opozitia parlamentara de faptul ca iau decizii politice, nu juridice. In opinia liderilor acestor partide, anume alegerile anticipate ar fi o salvare pentru RM. Ei au indemnat AIE si PCRM „sa dizolve legislativul si sa permita alegatorului sa-si spuna optiunea in cadrul unor alegeri anticipate”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *