Criza

Unul din liderii celui mai mare jaf bancar din istorie a fost acuzat

Investigaţiile au arătat că pregătirile pentru acest jaf au început încă în noiembrie 2008. Terenul, mai întâi, a fost testat de un cetăţean al R. Moldova, Oleg Covelin (foto), care a descoperit un defect în sistemul informaţional al băncii.

El l-a contactat pe Serghei Ţurikov, din Estonia, care, împreună cu rusul Viktor Pleşciuk şi o a patra persoană identificată doar ca „Hacker 3”, au orchestrat spargerea electronică cu ajutorul unui „detaşament” de hoţi. Potrivit Daily Record, liderul acestui grup, Viktor Pleşciuk, în vârstă de 28 de ani, a fost reţinut în Sankt Petersburg, în urma unei investigaţii masive a FBI.

Metoda după care au acţionat hackerii a fost următoarea: mai întâi au pătruns în sistemul bancar, clonând 44 de carduri de debit şi făcând rost de numerele PIN. Înainte de a le distribui unei reţele largi de aşa-numiţi „cashers”, ei au verificat soldurile disponibile şi au şters limitele de retragere de pe fiecare card. După care, la miezul nopţii (ora SUA), goleau bancomatele cu ajutorul cardurilor clonate. Potrivit presei britanice, escrocii, care acţionau în număr mare, au sustras această sumă folosind carduri clonate în peste 2000 de bancomate din 280 de oraşe din toată lumea. Ţările preferate pentru „activităţile” hackerilor au fost SUA, Rusia, Estonia, Ucraina, Italia, Hong Kong, Japonia şi Canada.

Presa internaţională scrie că cei patru suspecţi riscă închisoare de până la 20 de ani în una din puşcăriile americane pentru fraude în proporţii deosebit de mari, 5 ani pentru fraude computerizate şi câte 10 ani de închisoare pentru fiecare cont bancar furat. De asemenea, ei ar putea primi încă o pedeapsă de minim 2 ani pentru furt de identitate agravat şi amenzi de până la 3,5 milioane de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *