Timpul.md

Actualitate 28 Septembrie 2017 | 11:22

UPDATE: Patriarhul Rusiei vine în vizită la București. Patriarhia Română: Patriarhul Chiril vine în România de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

Chiril I al Moscovei, care conduce Biserica Ortodoxă Rusă, considerată cea mai mare biserică creștină a lumii, vine într-o vizită istorică la București. Patriarhia Română a confirmat, pentru Libertatea, că patriarhul Chiril a acceptat invitația de a veni la București, în perioada sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, împreună cu patriarhii altor Biserici Ortodoxe din fostele țări comuniste.

UPDATE: Patriarhia Română a anunțat că patriarhul Chiril va veni la București și că vizita va avea loc cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, din 27 octombrie.

”Patriarhul Chiril și-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitația de a veni la București, împreună cu ceilalți Întâistătători (patriarhi) ai altor Biserici Ortodoxe din fostele țări comuniste. Au fost invitați în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română dedicat apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului și al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel.

Vizita va avea loc și cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (27 octombrie)”, au declarat, pentru Libertatea, reprezentanții Patriarhiei Române.

Vizita patriarhului Chiril a fost anunțată inițiat din surse de la Kremlin, citate de QMagazine. Aceleași surse au precizat că președintele rus, Vladimir Putin, și-a dat acordul pentru această vizită, care va avea loc între 26 și 28 octombrie, chiar dacă, oficial, puterea politică și Biserica din Rusia sunt separate și nu au relații de subordonare.

Patriarhul rus vine la București în semn de omagiu adus celor 10 ani de când Preafericitul Daniel a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și pentru a genera o relansare a relațiilor inter-ortodoxe dintre cele două Biserici, cele mai mari ca număr de creștini din toată lumea.

Patriarhul Chiril I – Portret

Patriarhul Chiril I este un episcop ortodox rus, care îndeplinește în prezent funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse (de la 1 februarie 2009).

Biserica Ortodoxa Rusă a modificat o fotografie a patriarhului Chiril de pe pagina sa de Internet, pentru a „șterge” ceasul elvețian marca Breguet, de 30.000 de dolari, al preafericitului. Fapta, negată inițial, a fost recunoscută de Biserica Ortodoxa Rusă în aprilie 2012. Falsificarea a ieșit la iveală deoarece ceasul era, în continuare, perfect vizibil în reflexia mâinii pe tăblia lustruită a mesei.

Patriarhul Chiril I al Moscovei afirma, în 2013, că recunoașterea de către statele occidentale a căsătoriilor între persoane de același sex prevestește sfârșitul lumii.

În anul 2014, în contextul crizei din Crimeea, autoritățile letone i-au cerut să contramandeze vizita pe care urma să o efectueze la jumătatea lunii mai în Letonia.

În 12 februarie 2016, Patriarhul Chiril I al Moscovei a avut o întâlnire cu Papa Francisc, în Havana, capitala Cubei, în urma căreia au semnat o declarație comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi își exprimă speranța că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între greco-catolici și ortodocși, intensificate de conflictul din Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus