Muzică

Urmaşii lui Vasile Pandelescu şi Ion Carai

Împreună cu el, i-am făcut o vizită lui Sergiu Postoroncă, solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară a Ministerului Apărării „Doina Armatei” (dirijor – Marin Bunea), taman când acesta îşi sărbătorea ziua de naştere, prilej cu care s-a adunat întreaga familie, rude şi prieteni. Modest din fire, lui Sergiu nu-i prea place să vorbească despre sine, în schimb mânuieşte acordeonul de minune. Acompaniaţi la pian de către vioristul Alic Andriuţă, fraţii şi surorile Postoroncă au improvizat o orchestră şi am asistat la un spectacol extraordinar. Sergiu şi feciorul său, Cristi, ne-au cântat la acordeon, Anatol – la saxofon, iar surorile Natalia şi Ludmila s-au produs în calitate de soliste.

Numai cântecul rămâne

Originară din Coşerniţa, Floreşti, satul de baştină al compozitorului Anatol Chiriac, în familia lui Leonte şi Ecaterina Postoroncă s-au născut şase copii: trei fraţi şi trei surori. „Tata şi mama posedau nişte voci deosebite. Au cântat şi bunicii, şi unchii noştri. Cântecul vine de la părinţi”, ne spune Sergiu.


Sergiu şi Cristi, împreună cu profesorul lor, Boris Dolinschi

A studiat acordeonul la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, în clasa profesorului Boris Dolinschi, şi la Conservatorul de Stat din Chişinău, în clasa profesorului Valentin Zagumionov. Încă fiind student, a participat ca solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Hora”, condusă de Vasile Eşanu, apoi – în formaţia „Trandafir de la Moldova”, dirijată de Dumitru Caranda. Fratele mai mare, Vladimir, a fost solist în Capela Corală „Doina”, în orchestrele de muzică populară „Mioriţa”, „Hora” şi „Fluieraş”. Acum câţiva ani, însă, s-a stins din viaţă. Un alt frate, Anatol, a studiat flautul la Colegiul de muzică din Bălţi, în clasa profesorului Ion Negură, apoi – saxofonul la Conservatorul de Stat din Chişinău, în clasa profesorului Vladimir Colţ. El a lucrat în mai multe formaţii de muzică populară, iar în prezent este liber profesionist, cântă pe la nunţi, cumetrii şi ceremonii de familie. Tatiana, soţia lui Sergiu, este profesoară de pian la Şcoala de muzică „A. Stârcea”, iar feciorul lor, Cristi – elev la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu” din capitală, în clasa de acordeon a profesorului Oleg Grecu. La vârsta sa de numai 12 ani, Cristi a reuşit să adune mai multe premii la concursurile internaţionale din România şi Republica Moldova. De muzică şi-au legat destinul şi cei doi copii ai lui Anatol – Indira este vocalistă, iar Vadim cântă la trompetă şi studiază în mod particular.


Sergiu şi soţia sa, Tatiana

Speranţă în destin

„Muzica este tot ce are mai sfânt familia noastră. Îmi pun mari speranţe în feciorul meu Cristi, care va duce faima dinastiei noastre mai departe”, ne-a mai spus Sergiu Postoroncă. Şi, cu adevărat, în acea seară de neuitat Cristi ne-a surprins prin virtuozitatea sa, interpretându-ne mai multe piese din repertoriul marelui acordeonist de peste Prut Vasile Pandelescu. Are un stil inconfundabil de interpretare, ceea ce ne-a făcut să credem că este un artist de mare viitor. „Sper că nu te-am dezamăgit”, mi-a spus, la despărţire maestrul Vasile Iovu. I-am mulţumit pentru invitaţie şi pentru faptul că am asistat la un spectacol extraordinar, mai cunoscând o dinastie de muzicieni, care – deşi nu a fost alintată de presă – merită să fie cunoscută de cititorii noştri şi de spectatorii pe care îi va aduna în sălile de concert… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *