Bună Dimineața

V. Putin ne invită în Uniunea Euroasiatică. Noi ce facem?

Încep să se adeverească prognozele analiştilor politici, care încă în 2008 avertizau că cei doi lideri vor face în 2012 rocada şi Putin va reveni în fotoliul de preşedinte. Dar ceea ce ne interesează sunt ideile cu care Putin va reveni în fruntea marii Rusii. Cel puţin, una dintre aceste idei ne vizează direct şi pe noi – e vorba despre obiectivul prioritar al lui Putin de a crea aşa-numita Uniune Euroasiatică.

Deocamdată, ea este constituită pe baza actualei Uniuni vamale Rusia-Belarus-Kazahstan. Se ştie deja că, de la 1 ianuarie 2012, Uniunea se va transforma în Spaţiul Economic Unic al celor trei state. Iar planul lui Putin e cu mult mai îndrăzneţ – să cuprindă în acest spaţiu toate ţările CSI, inclusiv R. Moldova. E suficient să amintim declaraţiile lui Dmitri Medvedev, cu ocazia semnării, pe 18 noiembrie curent, a declaraţiei privind formarea Uniunii Euroasiatice, care afirma că „partenerii noştri din CSI se interesează în legătură cu această structură de integrare” şi că „dorinţa de extindere a cooperării multipartite pe picior de egalitate devine tot mai puternică”.

Deşi Vladimir Putin menţiona, în presa rusă, că „proiectul nu implică nici un fel de strategie menită să reinstaureze era Uniunii Sovietice”, se pare că anume acesta e scopul pe care îl urmăresc liderii de la Kremlin. Din moment ce CSI s-a dovedit a fi o „organizaţie moartă”, Rusia a găsit o nouă cale de a reface imperiul sovietic: ea îşi invită aliaţii din CSI într-o altă organizaţie, care pare a fi un fel de sosie a Uniunii Europene, dar cu conţinut euroasiatic.

Cum va răspunde Moldova acestei invitaţii? Este pregătită astăzi guvernarea de la Chişinău să facă faţă unor astfel de provocări? În cadrul Reuniunii a 14-a a Comitetului de Cooperare Interparlamentară UE-RM, care s-a desfăşurat la Chişinău sâmbătă şi duminică, deputata liberală Corina Fusu susţinea că aderarea R. Moldova la Uniunea Euroasiatică este exclusă. „O eventuală aderare a Moldovei la zona Euroasiatică ar însemna încetarea procesului de aderare la UE”, declara Corina Fusu, în calitate şi de copreşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM. Cu toate acestea, întrebarea noastră are temei. Se ştie că, recent, R. Moldova a făcut deja un pas către „o mai strânsă cooperare economică” în spaţiul postsovietic – semnând, la Sankt Petersburg, împreună cu alte şapte ţări membre ale CSI (Rusia, Armenia, Ucraina, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Belarus) acordul ce pune bazele unei zone de liber schimb între fostele state sovietice.

Cât de judicios e acest pas? Vor urma oare şi alţi paşi în aceeaşi direcţie?.. Nu ştim nici dacă subiectul a fost abordat în cadrul întâlnirilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Deocamdată, singurul care declară deschis că doreşte aderarea R. Moldova la Uniunea Euroasiatică este comunistul Vladimir Voronin. Dar vrem să cunoaştem şi celelalte „necunoscute”…

Un lucru e cert: în scopul reînvierii imperiului sovietic, liderii de la Kremlin îşi vor mobiliza întregul arsenal propagandistic: nostalgia după fosta URSS, care marchează o bună parte a populaţiei R. Moldova, actuala instabilitate politică din ţară, , legată de neputinţa parlamentarilor de a alege preşedintele, neînţelegerile dintre liderii AIE. Vor fi speculate problemele cu care se confruntă în prezent zona euro, criza financiară care afectează UE etc. Dar va reuşi oare Putin să devieze cursul nostru oficial spre Uniunea Europeană?  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *