Timpul.md

Bună Dimineața 26 Aprilie 2017 | 07:43

Vă rog frumos, încetați să ne prostiți în halul ăsta!

În ultimele săptămâni am impresia că au fost mai multe rețineri pentru abuz de putere și acte de corupție decât a avut Republica Moldova de la independență încoace. Observ o groază de lume care jubilează, că vezi Doamne s-au apucat oamenii legii să-i pună la dubă pe cei care au băgat mâinile în caznaua statului. Dar cum pe palma asta de pământ nimic nu e întâmplător, acesta este doar praf în ochi pentru cetățenii care nu vor nimic altceva decât sânge de politician și o nouă posibilitate să spele rufele cuiva în public - nu contează dacă este sau nu vinovat.  

Presa controlată politic. Mass-media de la noi, cu unele excepții, este o copie nereușită a celei din țări dezvoltate precum Marea Britanie, Franța sau SUA. Majoritatea cetățenilor din mediul rural privesc toată ziua Publika, Prime, Canal 2 sau Canal 3 și își iau doza de manipulare sau mai nou „beneficiază” de spălăre de creier la nivel înalt. Problema e că practic numai aceste posturi ajung în multe case pentru că au acoperire națională și întâmplător sau nu, aparțin, deja oficial, unui singur om sau partid – Vladimir Plahotniuc, respectiv Partidul Democrat. Diferiți analiști politici și economici cântă în cor, în platourile lor, că viața e tot mai frumoasă și că actuala guvernare trage din greu ca să asigure bunăstarea populației. Of, încetați! Asta se vede pe ecran, în realitate migrația înflorește, iar sărăcia cucerește noi teritorii.

Justiție selectivă.
Dacă tot despre ei veni vorba, membrii PD care figurează în dosare penale, inclusiv pentru omor, sunt la libertate și fac în continuare afaceri / politică. În schimb, după gratii ajung medici care iau mită de 10 mii de lei sau profesori care au acceptat 2-3 mii de lei în schimbul unor favoruri. Evident, aceștia tot trebuie pedepsiți și corupția trebuie stârpită, dar când cineva ia sau dă mită de milioane ai noștri se fac că plouă. Cel puțin asemnea impresie creează lupta asta etapizată și orchestrată... 

Teatrul absurdului.
Întâmplător sau nu, dar perchezițiile la ministere sau la primăria Capitalei din ultima perioadă amintesc mai mult de niște mesaje subtile transmise Partidului Liberal sau transfugilor de la PLDM, decât de o luptă cu fenomenul corupției la nivel înalt. Apare întrebarea: de ce anume acum?! Foarte straniu că această activizare s-a produs exact atunci când așa zisul „coordonator” a declarat că activizarea respectivă va avea loc. Mascați, cătușe, interogatoriu și show-ul este complet. Deja acest scenariu plictisește. Chiar și cei reținuți se amuză în fața camerelor video - știu, probail, că e spectacol ieftin pentru presă. Acțiunile de felul ăsta au loc atunci când negocierile în coaliția de guvernare sunt contradictorii. Când oamenii legii devin parte a acestui joc murdar, e jalnic de vizibil.

Dragi autorități
, la început chiar a fost frumos, pe alocuri spectaculos, unii chiar au crezut că justiția s-a apucat de treabă și a început să funcționeze, dar vă rog mult, încetați să ne prostiți în halul ăsta - deja nu e amuzant și nici credibil. 

O să închei cu un citat de-al lui Abraham Lincoln: „poți să prostești unii oameni tot timpul și toți oamenii un timp, dar nu poți să prostești toți oamenii tot timpul.”

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus