Timpul.md

Internațional 2 Septembrie 2020 | 03:26

Vacanțele „adriatice” ale liderilor ungari nu sunt o problemă în Ungaria

 

Pe fondul pandemiei de coronavirus, Ungaria și-a închis frontierele pentru străini. Dar în țară persistă controversele legate de vacanțele premierului Viktor Orban și ale apropiaților săi.

Acestea nu par a respecta cerințele pe care tocmai liderul maghiar le-a aresat propriilor concetățeni.

La începutul perioadei vacanțelor, Viktor Orban le-a cerut ungurilor să acorde prioritate călătoriilor în țară.

”Mai mult Balaton, mai puțină Adriatică", a postat premierul pe rețelele sociale, sub o fotografie care îl înfățișa în timpul unei plimbări pe malurile lacului cunoscut ca ”Marea Ungariei”, una dintre destinațiile preferate de vacanță din această țară.

Mulți maghiari ar putea crede că liderii lor sunt primii care aplică instrucțiunile de siguranță emise de însuși Viktor Orban. Dar, la fel ca unul dintre miniștrii săi, a fost și el surprins tocmai la Marea Adriatică, în plină criză de sănătate, comentează Le Monde.

Totul a început pe 18 august, odată cu publicarea de către site-ul de anchetă Atlatszo a fotografiilor din vacanța ministrului de externe Péter Szijjártó.

Urmărind zborurile avionului privat pe care liderii maghiari îl folosesc de obicei pentru călătoriile lor, jurnaliștii l-au găsit pe ministru în Croația.

Pentru vacanța sa, a ales luxosul iaht al lui Laszlo Szijj, al patrulea în topul bogaților Ungariei. Acesta s-a îmbogățit masivîn ultimii ani prin câștigarea unor licitații publice finanțate din fonduri europene. Evaluat la 21 de milioane de euro, iahtul se închiriază cu 170.000 de euro pe săptămână, potrivit presei maghiare, scrie Le Monde.

În același timp, ministrul Szijjártó posta pe rețelele de socializare fotografii cu el la telefon, în biroul său, în costum și cravată, vorbind cu diferiți interlocutori internaționali despre situația din Belarus.

Întrebat despre situație, un purtător de cuvânt al ministerului ungar de externe a confirmat că ministrul se află în vacanță dar și că lucrează în același timp.

Mai mult, la 23 august, ziarul croat Jutarnji List publica o fotografie a premierului Viktor Orban însuși, susținând că a fost făcută pe insula Hvar, unde se pare că liderul ungar ar fi închiriat un velier pentru câteva zile.

Și-a încălcat premierul ungar propriile recomandări, alegând Adriatica în locul Balatonului? Purtătorul de cuvânt al acestuia a refuzat să răspundă la această întrebare, spunând că este o chestiune legată de viața privată.

Interesul presei croate pentru vacanțele politicienilor ungari la Marea Adriatică este explicabil – croații au fost extrem de nemulțumiți de condițiile severe de călătorie și tranzit impuse de Ungaria vecină. Acestea au avut un efect negativ asupra turismului croat, una dintre principalele surse de venit ale țării.

Dar este greu de crezut că aceste fotografii incomode vor avea vreo consecință pentru liderii de la Budapesta. Este adevărat că un comisar european, irlandezul Phill Hogan, a demisionat după ce a participat la o cină într-un club de golf, unde nu s-au respectat regulile sanitare.

În Ungaria însă, unde presa este aproape în totalitate sub controlul guvernului, iar organizațiile nonguvernamentale sunt ținute la respect printr-o legislație draconică, asemenea consecințe sunt de neimaginat.

https://www.rfi.ro/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus