Cultură

Valentin Dorogan: „Joc şah, scriu versuri şi profesez”

A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (1981). Şi-a început cariera profesională în calitate de redactor la Editura „Cartea Moldovenească” (1981-1984). În 1984-1987 face doctorantura la USM, iar în 1992 îşi susţine teza de doctor în filologie cu tema „Funcţionarea perifrazei nominale în stilul publicistic”. Din 1987, lucrează în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a USM în calitate de doctor conferenţiar, iar din 1999, cu mici intermitenţe, deţine funcţia de şef al Catedrei comunicare. În 2002 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. Este autor al volumelor de versuri „Haos galben”, „Pe urmele căutării de sine”, „Marele nimic”, „Noiembrie” şi „Şoapta şarpelui”, precum şi a peste 50 de publicaţii ştiinţifice, didactice şi metodice.

Valentin Dorogan este profesor şi scriitor, ambele calităţi caracterizându-l deopotrivă. În calitate de cadru didactic, desfăşoară o activitate fructuoasă. Este preşedinte al comisiei de calitate a facultăţii, membru al Senatului USM, secretar ştiinţific al seminarului de profil, specialitatea jurnalism, membru al Comisiei Naţionale pentru Acreditare şi Atestare. În acelaşi timp, are şi un hobby – din copilărie e pasionat de şah, dame şi badminton. Este campion multiplu la şah al universiadei între cadrele didactice din instituţiile de învăţământ superior din republică.

În prezent, împreună cu colegii săi este preocupat de ajustarea planului de învăţământ şi a curricula la standardele europene, conform rigorilor Procesului de la Bologna. „Căutăm să aplicăm metode de predare interactive. Totodată, ne străduim să punem accent pe parteneriatul profesor-student. Vrem să le dăm studenţilor nu numai cunoştinţe teoretice, dar şi abilităţi practice, profesionale. Facultatea e de creaţie şi noi pregătim jurnalişti relaţionişti şi creatori de publicitate. De aceea sarcina noastră este de a-i învăţa să scrie corect, echidistant, fiind bine informaţi şi respectând nu numai normele limbii literare, dar şi cele etice, profesionale”, afirmă conf. dr. Valentin Dorogan.

Pe profesor îl bucură faptul că în ultimii ani la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării vin tineri pregătiţi, cu studii liceale şi mai motivaţi pentru această profesie. „Desigur, nu toţi devin ziarişti, din simplul motiv că nu fiecare dintre ei are vocaţia de ziarist. Poţi să-l înveţi pe student o mulţime de tehnici de redactare a textului, strategii de comunicare etc., însă dacă nu are simţul limbii şi flerul de jurnalist, acestea sunt insuficiente”, constată profesorul.

În calitate de poet, el semnează cu pseudonimul Valentin Zaha. În prezent, e în curs de apariţie cartea sa de poezie „Indigo”, care include versuri filosofice, nişte minipoeme de o manieră aforistică. Acum lucrează la o carte de aforisme şi la o lucrare didactică destinată studenţilor. „E un suport de curs care sper că va fi util pentru cei care studiază ştiinţele comunicării”, precizează Valentin Dorogan. „În rest, joc şah, scriu versuri şi profesez”, ne mai spune el.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *