Timpul.md

Actualitate 12 August 2019 | 09:56

Valeria Novodvorskaia, sfaturi pentru Moldova: „Ţineţi-vă departe de Rusia! Unirea cu România este singura soluţie“

Regretata jurnalistă rusă Valeria Novodvorskaia recomanda, acum patru ani, Republicii Moldova să se detaşeze de Rusia şi să se reunifice cu România.

„Unirea cu România este singura şansă şi soluţie de securitate pentru Republica Moldova. Nu trebuie să acordaţi prea mare atenţie Transnistriei. Ruşii nu întorc niciodată nimic”, declarase activista, în decembrie 2010, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră“ de la Jurnal TV.

Ea îşi exprimase speranţa că ţara noastră va scăpa pentru totdeauna de comunişti şi îl lăudase pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care era pe atunci preşedinte interimar. „Comuniştii obţin tot mai puţine voturi şi sperăm că degrabă vor ajunge la gunoi. Lucrurile se vor schimba dacă, în următorii trei ani, PCRM va fi înlăturat de la putere. Dumneavoastră aveţi un politician bun cum este Mihai Ghimpu, care a avut curajul să nu vină la ruşinoasa paradă de 9 mai de la Moscova. Tot el a încercat să readucă pe ordinea de zi adevărul istoric. Aceste lucruri trebuie să i le explicaţi poporului. Tineretul nu are nevoie de comunism şi standarde sovietice”, susţinea Novodvorskaia, citată de jurnal.md.

„Rusia rămâne în aceeaşi mlaştină. Ea este condusă de oameni demenţi şi cu apucături maniacale. Dar chiar şi aşa trebuie să vă ţineţi departe de Rusia, acest dragon, chiar şi în ultimele clipe de viaţă, este capabil să sugrume”, mai recomanda, în acelaşi context, opozanta regimului de la Kremlin.

Şi în intervenţiile sale pe videoblog, Novodvorskaia a salutat victoria forţelor democratice la alegerile parlamentare din 2010 din Moldova. Potrivit ei, românii basarabeni nu au uitat deportările în masă care au fost operate de „eliberatorii sovietici“, de aceea este explicabil scepticismul intelectualilor faţă de Rusia.

În aprilie 2012, jurnalista îndemnase Biserica Ortodoxă Rusă „să nu-şi bage râtul în treburile interne ale Moldovei“. Asta după ce Patriarhia rusă s-a pronunţat împotriva adoptării Legii antidiscriminare de către autorităţile de la Chişinău. „Nu cunosc nimic despre faptul că o parte din teritoriul Republicii Moldova să fie ocupată de homosexuali, doar ştiu că acolo într-o regiune se află trupele ruseşti. Securitatea ţării nu a avut de suferit din cauza homosexualilor, ci din cauza soldaţilor ruşi“, comentase jurnalista, potrivit unimedia.info.
 
adevarul.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus